Älä jätä parasta ystävääsi kylmään

Mitään aikamäärää sille, kuinka kauan koiraa saa ulkona seisottaa, ei ole. Kaupassa aikaa kuluu helposti tuntikin. Siinä ajassa kylmissään värjöttelevä koira ehtii jo saada paleltumia. Maalaisjärjen käyttö pakkasella on tärkeintä koiran ulkoiluttamisesta puhuttaessa.

Kuva: YLE / Juha Vauhkonen

Eläinlääkäri Ari-Matti Pyyhtiä Pieneläinklinikka Tuhatjalasta kertoo, että mitään yksiselitteistä vastausta siihen, kuinka kauan koiraa saa pakkasella ulkoiluttaa, ei ole.

- Lämpimissä maissa jalostetut ohutturkkiset koirarodut ovat tietenkin kovilla tällaisilla pakkasilla. Lapinkoirat ja muut paksuturkkiset rodut suorastaan nauttivat kylmistä lumikeleistä. Jokaisen koiran kohdalla onkin mietittävä sen rodunmukainen kylmänsietokyky.

Siis lukuunottamatta aivan pienimpiä ja ohutkarvaisimpia rotuja, monet koirat pärjäävät paremmin pakkasessa kuin osaamme kuvitellakaan.

- Silloin kun itsekin tarkenee, voi keskikokoisen koiran kanssa tehdä aivan normaalin lenkin. Mutta selväähän on, että silloin kun itseä alkaa palella, on luultavasti koirakin kylmissään, Pyyhtiä toteaa.

Aivan lajinsa pienimpien edustajien kanssa eläinlääkäri neuvoo pysymään pääosin sisällä. Pakollisista tarpeista on toki huolehdittava.

- Esimerkiksi chihuahuan voi kantaa sylissään ulos ja laskea maahan vasta tarpeiden tekoa varten. Autolla matkustaessa eläimen boksiin kannattaa varata lisää vällyjä ja lämmikkeitä, ettei eläin joudu kärsimään vedosta. Auto kannattaa myös lämmittää etukäteen, ettei koiraa tarvitse viedä jääkaappikylmään autoon.

Pakkanen tuo potilaita viiveellä

Maalaisjärjen käyttö onkin Pyyhtiän mielestä paras ohje koiran kanssa ulkoiluun.

- Netistä en ainakaan lähtisi ensimmäisenä tietoa hakemaan.

Ilmeisesti sitä osataankin käyttää, sillä ainakaan eläinlääkäriasemalla ei pakkasten vuoksi synny ruuhkia. Pyyhtiä kertoo havaitsevansa selkeitä paleltumia hyvin harvoin.

- Toisaalta oletan että ne koiranomistajat, jotka ovat niin huolimattomia, että antavat koiransa paleltua, eivät myöskään heti ensimmäisenä kehtaa tuoda paleltumavammoja saanutta koiraansa lääkärille, Pyyhtiä harmittelee.

Kylmän jäljet näkyvät eläinlääkäriasemien arjessa vasta pakkaskausien jälkeen.

- Kovilla pakkasilla koirakaan ei halua lähteä ulkoilemaan, jolloin ulostamisen vähentymisen myötä anaalirauhasongelmia alkaa ilmetä. Näiden tulehdusten määrä onkin lisääntynyt viime vuosina huolestuttavan paljon. Myös naaraiden virtsatietulehdukset lisääntyvät kylmillä keleillä. Nämä taudit ilmenevät kuitenkin vasta pakkaskausien jälkeen.

Tarkkaile kylmissään olevaa koiraa

Liikkeellä pysyminen on kylmällä ehdottoman tärkeä seikka - niin koiran kuin omistajankin suhteen. Mutta voi parhaan ystävänsä toki sään mukaisesti vaatettaakin.

- Lämmin, väljä pomppa ehkäisee keskivartalon kylmettymistä. Pienten koirien tassut on myös hyvä suojata kylmätä lumelta ja jäältä tossujen avulla.

Koiran korvat saattavat jäätyä koviksi ulkonaolon aikana. Siitä ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä sisällä ne kyllä sulavat. Muuten koiran käyttäytymistä on ulkoilun jälkeen syytä tarkkailla.

- Ensimmäinen oire on koirillakin vapina ja jos havaitsee koiransa tärisevän jo ulkona, on syytä kiiruhtaa sisälle. Vakavammassa kylmettymisessä myös tajunnan häiriöitä saattaa ilmetä. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Koiran lämmittämisessä on oltava varovainen.

- Kuumaan suihkuun tai ammeeseen ei koiraa saa laittaa, vaan sitä voi lämmittää huoneenlämmössä varovasti omilla käsillään, Pyyhtiä ohjeistaa.

Pakkaselta osataan jo suojautua

Kylmillä keleillä meno koirallisissa kotitalouksissa voi äityä melko railakkaaksikin, sillä ulkoilun puutteesta kärsivä eläin on levoton. Mitään yksittäistä keinoa liian energiselle koiralle ei eläinlääkäri Pyyhtiä osaa sanoa.

- Omistaja tietää aina parhaiten, mikä omaan koiraan tepsii. Energiansaantia kannattaa toki hieman rajoittaa jos ollaan paljon sisällä. Niin saattaa saada koiransa ainakin hetkeksi rauhoittumaan.

Kahdenkymmenenviiden vuoden eläinlääkärikokemuksella Pyyhtiä uskoo ihmisten osaavan huolehtia koirastaan myös pakkasilla.

- Paremmin ihmiset osaavat eläimensä kylmältä suojata kuin lämpimältä! Kesällä tulee hyvin paljon lämpöhalvaustapauksia. Mutta ehkä tämä ihmisillekin niin raju kylmyys aiheuttaa varovaisuuden myös koiran kanssa.