ABB aloitti Voikkaan yksikön lähtölaskennan

ABB Oy Sähkökoneet ei näe Voikkaan yksiköllään olevan jatkomahdollisuuksia, vaikka markkinat elpyisivät piankin. Ensi viikolla alkavat yt-neuvottelut päättynevät 40 ihmisen irtisanomiseen.

talous
ABB:n Pitäjänmäen tehtaalla käytetään aurinkosähköäYLE

ABB Oy Sähkökoneet lopettaa todennäköisesti kokonaan Voikkaan tehtaalla toimivan yksikkönsä. Henkilöstölle ilmoitettiin ensi viikolla alkavista yt-neuvotteluista eilen. Voikkaan yksikön lakkauttamiseen on johtamassa tilausten raju väheneminen yhtiön päätoimialoilla. Voikkaalla työskentelee 40 ihmistä. ABB:n Tahtikoneet-yksikön johtaja Jouko Tuuri ei jätä takaporttia auki Voikkaan tehtaan toiminnan jatkamiselle. Työntekijöiden uudelleensijoittumismahdollisuuksia yhtiön sisällä tarkastellaan yt-neuvotteluissa.

-Nyt sellaiset teollisuudenalat, jotka meihin voimakkaimmin vaikuttavat ovat metalli- ja laivanrakennusteollisuus ja tuulivoimaloiden valmistaminen. Nämä kolme supistuessaan vaikuttavat sähkökoneliiketoiminnan volyymeihin. Se mikä eritoten Voikkaan toimintaan vaikuttaa tuulivoimageneraattoreiden lisäksi on se, että laivanrakennusteollisuuden tilaukset ovat lähes nollassa koko maailmassa. Uusia laivoja ei ole juurikaan tilattu, Tuuri sanoo.

-Sen kokoluokan komponenttien tarve, mikä meillä on Voikkaalla mahdollista valmistaa, vähenee voimakkaasti. Se on se konkreettinen syy mikä vaikuttaa Voikkaan yksikön toimintaan. Laivanrakennuspuolella on aika pitkät markkinaviiveet. Vaikka laivanrakennusteollisuus elpyisi piankin, menee kauan ennenkuin komponenttitarpeet kasvavat, Tuuri toteaa.

- Meillä on ollut monta voimakkaan kasvun vuotta ja hyvä tilauskanta. Kun maailmantalouden lama iski, se näkyi nopeasti tilauspuolella. Vahva tilauskanta antoi mahdollisuudet seurata tilannetta pitkään ja olemme tarkastelleet sitä viime keväästä lähtien. Yt-neuvottelut kestävät kuusi viikkoa ja sen jälkeen tiedetään lopputulos. Mikäli Voikkaan yksikkö lopetetaan, työntekijöiden uudelleensijoittumismahdollisuuksia tarkastellaan, kuten normaaliin toimintatapaan kuuluu, johtaja Jouko Tuuri toteaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso/Sakari Nikki