Juhani Känkänen: Kilttipakko

Juhani Känkäsen romaani Kilttipakko kuvaa sitä millainen ilmapiiri nykyään useilla työpaikoilla vallitsee ja miten töissä on pakosta oltava kiltti. Hervottoman hauskalla tavalla Känkänen kirjoittaa hirveistä asioista, joiden kohteiksi ihmiset joutuvat.

Aamu-tv

Tarinassa päähahmona on yritteliäs Jean Aatos Halla, jonka kirjava työura huipentuu Turva Oy firmassa. Nykyajan mukaisesti yhtiö muuttaa jatkuvasti organisaatiotaan, käy kehityskeskusteluja ja muokkaa globalisaation pakottamia kansainvälistyviä strategioitaan.

Känkänen kuvaa kuinka yritysmaailman muutokset vetävät työntekijöiden poluilta lompakon nenän edestä kerta toisensa jälkeen niin kuin lasten leikeissä. Ihmisiltä kiskaistaan onni eikä asioille voi tehdä mitään.

Kilttipakko –romaani kertoo suomalaisen työn historiasta lähi vuosikymmeniltä ja erityisesti viime vuosien suurista muutoksista. Juhani Känkäsen näkemyksellisyys on vakuuttavaa. On kuin hän olisi onnistunut kirjoittamaan kaunokirjalliseksi romaaniksi psykohistorioitsija Juha Siltalan muutaman vuoden takaisen teoksen Työelämän huonontumisen lyhyt historia. Kirja vilisee tuoreita vertauksia ja omatekoisia uudissanoja kuten kilttipakko tai lainasanapeite.

Muita lukemissuosituksia:

Juha Siltala: Työelämän huonontumisen lyhyt historia

Raimo Parikka (toim.) : Suomalaisen työn historiaa

Pasi Lampela: Hellekausi

Juha Jokela: Mobile horror

Reko Lundán: Ihmisiä hyvinvointivaltiossa