Sirpa Kähkönen: Lakanasiivet

Sirpa Kähkönen kuvaa romaanissaan Lakanasiivet sitä ainoaa jatkosodan päivää jolloin Kuopiota pommitettiin 1.7.1941. Erityisesti Kähkönen kuvaa naisia, lapsia, vanhuksia ja yhteiskunnallisia eroja. Hänen myötätuntonsa on työväenluokan puolella.

Ylen aamu

Kähkönen kirjoittaa mikrohistoriaa – hän ei kuvaa sotaherroja vaan niitä jotka joutuivat sodasta kärsimään. Romaani kertoo kotirintaman uskomattomasta selviytymiskyvystä ja arjen neuvokkuudesta.

Lakanasiivet -romaani on neljäs, itsenäinen osa sarjaa, jossa Kähkönen kuvaa Anna Tuomen ja hänen miehensä sukua. Romaanit ajoittuvat 30-luvulle, talvisotaan, välirauhanaikaan ja uusin yhteen jatkosodan helteiseen kesäpäivään. Sarjan romaaneissa ovat naiset olleet keskeisinä hahmoina ja nyt Kähkönen nostaa myös lapset tarinan keskiöön. Sirpa Kähkönen on erittäin taitava kuvaamaan lapsia sodan keskellä. Heidän kauttaan tarina saa lukijan miettimään paitsi lasten kovia kokemuksia myös sitä perintöä jota he ovat joutuneet kantamaan.

Historiaan hyvin perehtyneenä Sirpa Kähkönen kirjoittaa uskottavaa, todentuntuista kuvausta jatkosodan ajasta vivahteikkaalla, suorastaan runollisella kielellä. Erityisen taitavaa on savon murteen käyttö. Perinteisesti savon murteen käyttäjät ovat olleet esimerkiksi Suomi-filmeissä hölmöläisiä, mutta Kähkösen ihmiset ovat eläviä, tuntevia ja älykkäitä ihmisiä.

Jos olet mieltynyt tähän, voisit pitää myös näistä:

Kjell Westö: Missä kuljimme kerran ( suom. Katriina Savolainen )

Jari Järvelä: Kansallismaisema

Heikki Hietamies: Naisten talvi