1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Risto Isomäki: Litium 6

Kirjailija Risto Isomäki tekee vastuullista työtä – hän kirjoittaa ihmiskuntaa uhkaavista vakavista ympäristötuhoista. Litium 6 –romaani on ekologinen trilleri, jossa suomalaissyntyinen Yhdysvaltain agentti Lauri Nurmi taistelee ydinvoimaterroristeja vastaan. Tarina sijoittuu lähitulevaisuuteen. Isomäki kysyy, mitä seurauksia on sillä, jos valtiot alkavat torjua ilmaston lämpenemistä ydinvoiman lisäämisellä.

Ylen aamu

Kaikki liittyy kaikkeen, tuntuu Isomäki sanovan. Hän kirjoittaa esimerkiksi, että vain pieni osa Irakiin pudotetuista pommeista tekee siellä todellista vahinkoa, mutta jokainen niistä räjäyttää uuden reiän Yhdysvaltain julkiseen terveydenhuoltoon.

Jo romaanillaan Sarasvatin hiekkaa (v. 2005) Isomäki oli pelottavan ajankohtainen, kun hän kirjoitti veden nousemisesta ja jäätiköiden sulamisista. Nyt Litium 6 –teos ennustaa lisää riskejä ja terroristien iskuja ydinvoimalla.

Risto Isomäki kirjoittaa trillerissään tieteellisen tarkasti. Hänen tarinansa kuljettaa lukijaa vauhdikkaasti jännittävistä kohtauksista toiseen kuin amerikkalaisessa toimintaelokuvassa. Lukuisista taistelukohtauksista huolimatta Isomäki on rauhan asialla ja huolissaan ihmiskunnan tulevaisuudesta.

Jos pidät tästä, saatat kiinnostua myös näistä:

Ilkka Remes: Pahan perimä

Juha Ruusuvuori: Pyhän kalan kultti

Kurt Vonnegut: Kissan kehto (suom. Marjatta Kapari )