Jukka Mallinen: Varastettua ilmaa

Jukka Mallisen esseekokoelma ja esikoisteos Varastettua ilmaa on erilainen Venäjä-kirja. Se antaa meille läpileikkauksen Venäjän ideasta Iivana Julmasta Putiniin. Tunnepitoisissa ja rönsyilevissä kirjoituksissaan Mallinen kuvaa toisenlaista Venäjää, joka hengittää pinnan alla. Mallisen sanoin ilma on varastettua ja jos läähätämmekin astmaatikkoina, kukaan ei aio antautua.

Kääntäjänä tunnettu Mallinen on perehtynyt itäiseen naapuriimme monen kymmenen vuoden ajan. Monipuolisena venäjämiehenä tunnettu Mallinen on suomentanut ja venäjäntänyt kirjallisuutta ja toimii Suomen PEN-klubin puheenjohtajana.

Yksi pääteemoista esseekokoelmassa on varoittaa siitä mitä naapurissa on tapahtumassa. Jukka Mallisen mielestä Venäjän nykytila ei voi olla herättämättä huolta. Mallinen rinnastaa Putinin Iivana Julmaan ja näkee nyky-Venäjässä yhtäläisyyksiä natsi-Saksaan. Hän kirjoittaa paljon esimerkiksi kansallisuuksien syrjimisestä ja siitä, että Venäjän historia on erityisesti suomensukuisten kansojen näkymättömyyteen työntämisen historiaa. Mallinen pohtii myös miten Venäjällä kiihkoisat ja tuhoisat liikkeet ovat niin vahvoja. Lisäksi hän tuntee huolta ortodoksisen kirkon yhteenliittymisestä militarismin ja valtiojohdon kanssa.

Erittäin mielenkiintoinen essee kokoelmassa on Kaksi patriarkkaa. Siinä Jukka Mallinen käsittelee Dostojevskia ja Tolstoita tuoreella tavalla. Dostojevski oli kirjoituksissaan enemmän kiinni omassa ajassaan kuin Tolstoi, joka tuotannossaan pohti enemmän pysyviä suuria inhimillisiä asioita. Kritiikkiä Dostojevski saa esimerkiksi antisemitismistään. Tolstoita Mallinen puolestaan ihailee, koska tämä antoi alkusysäyksen vallankumoukselle.