1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Hannu Mäkelä: Elävät ja kuolleet

Kirjailija voi aloittaa tarinansa mielikuvasta tai kuten Hannu Mäkelä lähti kehittämään sitä valokuvasta, jonka hän näki Rikospaikkana Helsinki –näyttelyssä. Mäkelä kuvitteli, mitä oikeasti oli tapahtunut kuvassa näkyvälle kahdelle rikoksen uhrille Matildalle ja Yrjölle. Valokuva on vuodelta 1928, jolloin oli vain vuosi pörssiromahdukseen ja 10 vuotta sisällissodasta.

Tarinan henkilöinä ovat kutoja Matilda L ja sekatyömies Yrjö M – molemmat hieman yli 30-vuotiaita. Arvoituksellisessa kuvassa Yrjö makaa sängyssä ja Matilda lattialla jalat paljaina. Huone on siisti räsymattoineen ja niukkoine huonekaluineen.

Hannu Mäkelä näyttää kirjassaan valokuvan aluksi rajattuna. Hän kuvittelee ensin mitä ehkä on tapahtunut, ja tämä on kirjan vahvinta antia. Tässä keksityssä jaksossa Mäkelä herättää uudestaan henkiin Matildan ja Yrjön kertoen mikä mahdollisesti on johtanut tähän tilanteeseen. Kun Mäkelä paljastaa lukijalle koko valokuvan, se näyttää kuolleina nämä kaksi aikansa pätkätyöläistä. He olivat sisällissodan hävinneitä, maalta työnperässä muuttaneita Kallion asukkaita vailla sosiaalista turvaverkkoa. Mäkelä korostaa miten yhteiskunnassa elettiin 1920-luvun nousukautta – Matilda ja Yrjö eivät vain päässeet siitä osallisiksi.

Elävät ja kuolleet -teos on eräänlainen oppikirja kirjoittamisesta – kuin sormiharjoittelua siitä miten kirjailija työtään tekee jäljittäessään todellisuutta.

Jos pidit tästä, voit kiinnostua näistä:

Anna Kortelainen: Virginie! Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina.

Markus Nummi: Kiinalainen puutarha

Tracy Chevalier: Tyttö ja helmikorvakoru ( suom. Arja Gothoni