Keijo Siekkinen Jäähyväiset rakkaudelle

Keijo Siekkisen romaani Jäähyväiset rakkaudelle on velmu kertomus omaperäisestä ja värikkäästä ystävysporukasta. Merzi on matemaattinen nero, advokaatti Tommola nuhruinen asianajaja ja Siekkinen on kirjailija, joka on vaiennut yli kymmenen vuotta. Heidän lisäkseen pääosissa ovat rivosuiset ja ronskit naiset: lavastaja Marke ja näytelmäkirjailija Siula. Koko sakin päähänpinttymänä on vapauttaa kirjakauppias Muttinen mielisairaalan suljetulta osastolta.

Ylen aamu

Siekkisen miehet eivät ole vain kavereita vaan lujasti ystäviä keskenään. Remuisaa miesporukkaa ja ystävyyttä Siekkinen kuvaa hyvin lämpimästi. Jokainen hänen henkilönsä saa olla särkynyt ihminen, joka haluaa pitää kynsin hampain kiinni rikkinäisyydestään. Ystävyydestä Siekkinen tekee nopeita viiltoja vakaviin yhteiskunnallisiin asioihin. Hän kirjoittaa esimerkiksi väkivallasta, vapaudesta ja siitä kuka on sairas.

Vapaus on yksi romaanin pääteemoista. Siekkinen kirjoittaa, että ihmisen on hyvä tuntea vankilan kahleet, jotta hän osaa arvostaa vapautta. Kaikki me olemme eri tavoin vankeja, ja jokainen meistä elää lumeteollisessa yhteiskunnassa, tekee lumetyötä ja unelmoi lumevapauttamisesta.

Jäähyväiset rakkaudelle romaanissa on runsaasti kirjallisia viitteitä. Monet ystävyksistä muistuttavat Joel Lehtosen hahmoja, ja näiden lisäksi on muitakin tuttuja nimiä. Romaanissa on myös henkilö nimeltä kirjailija Siekkinen. Tällä kaikella oikea kirjailija Siekkinen leikkii faktalla ja fiktiolla, pistää lukijansa miettimään mikä on oikeasti totta ja mikä silkkaa lumetta.

Tyylillisesti Keijo Siekkinen on uudistunut kertojana. Nuorekkaan nopearytmisesti Siekkinen kertoo tarinaa ilman yhteiskunnallista paatosta. Yhteiskunnallisuutta on mutta hän ei saarnaa vaan irrottelee, ja antaa ajatuksen eksyä hersyville sivupoluille. Kaiken tämän Siekkinen tekee tietoisesti ja varmaotteisesti. Hänen revohkansa mukana on nautinto ihmetellä tämän maailman menoa, joka ei aina ole ihan somaa.

Jos kiinnostut tästä, voit innostua myös näistä:

Juhani Känkänen: Kilttipakko

Mari Mörö: Paikkaa ja mieltä

Mikko Rimminen: Pussikaljaromaani

Joel Lehtonen: Putkinotko-sarja