Aboriginaalien taiteesta huokuu vahva yhteys luontoon

Padasjoella on esillä mm. puunkuorimaalauksia ja didgeridoo-soittimia. Padasjoen taideyhdistys on avannut Galleria Pikantissa Australian aboriginaalien taiteen näyttelyn.

kulttuuri
Maalaus
Tällaiset kasvot tulevat vastaan Galleria Pikantissa.Padasjoen Taideyhdistys ry

Näyttelyn on kerännyt edesmennyt lahtelainen Antti Niemelä (1936 - 2008). Esillä on taidetta kolmelta eri kulttuurialueelta eli Keski-Australiasta, Itä-Kimberleystä ja Arnhemin maasta.

- Tapasin Antti Niemelän Lahdessa viitisen vuotta sitten ja keskustelimme tuolloin pitkään Australian alkuperäiskansoista ja heidän vahvasta yhteydestään luontoon, tämän tapaamisen pohjalta syntyi idea nyt toteutuneesta näyttelystä, kertoo Padasjoen taideyhdistyksen puheenjohtaja Tero Paarvio.

Antti Niemelä oli hyvin perehtynyt Australian alkuperäiskansojen elintapoihin ja kulttuureihin, hän oli mm. asunut muutamien heimojen parissa pitkiä rupeamia ja esitelmöi useasti kokemuksistaan ja aboriginaalien elämästä.

Näyttelyä ei voida pitää niinkään taidenäyttelynä, vaan enemmänkin kulttuurinäyttelynä.

- Työt ovat hyvin symbolisia ja kertovat vahvasta yhteydestä luontoon. Töistä kuvastuu hyvin myös se, miten aboriginaalien käsityksen mukaan luonnossa kaikki elementit ovat yhteydessä toisiinsa, kuvailee Paarvio.

- Aboriginaalien taide tuo heidän kulttuureistaan esille esimerkiksi unet ja laulut, joilla on tärkeä sija heidän elämässään. Töiden ohessa kerrotaan myös niiden merkityksistä ja tulkinnoista, mikä auttaa näyttelyissä kävijöitä ymmärtämään Australian alkuperäiskansojen maailmankatsomusta, analysoi Paarvio

Australian alkuperäiskansojen taidetta esittelevään näyttelyyn voi perehtyä Galleria Pikantissa maaliskuun 19. päivään saakka.

Lähteet: YLE Lahti / Mikko Tuomikoski