1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Mika Rättö: Tihkuluodon kuiskaajat

Kuvitteellisessa Tihkuluodossa asuu kummallinen joukko, päähenkilönä äitinsä nurkissa viruva poika, Hiili Hansson Kekäle. Kirja on kasvutarina pojasta mieheksi ja vätyksestä sankariksi. Mika Rättö on myös kuvittanut teoksen, ja niissä hän esittelee lukijalle ne hahmot, joihin Hiili Hansson öisillä retkillään tutustuu.

Ylen aamu

Rättö kirjoittaa hellyttävästi ystävyydestä ja elämästä, joka tuntuu olevan paitsi viekas veijari, myös kiemurainen ja järjenvastainen. Järjenvastainen on myös Tihkuluodon kuiskaajat, mutta se ei ole sille puute vain hyvyys. Taiteilijuus, luovuus ja oman kutsumuksen löytäminen eivät aina löydy järjen avulla, vaan joskus pitää kulkea vaivalloinen polku sumuisen metsän ytimeen. Näin löytyy se, mitä voi kutsua omaksi elämäkseen, Mika Rättö kirjoittaa.

Aikuisten satukirjaksi Tihkuluodon kuiskaajat on hulvatonta kieltä, rönsyilevää tarinankerrontaa ja lohdullista elämänfilosofiaa. Mika Rättö piikittelee myös paikallispoliitikan hölmöyksiä kuvitteellisessa Tihkuluodossa. Valtuusto ei välitä vähäosaisista eikä taiteilijoista ja syytöksiin se vastaa yksiäänisesti vaikenemalla.

Mika Rättö (s. 1973)

Tihkuluodon kuiskaajat (2009)

Lue seuraavaksi