Lääkäripalkinto Tyksin Jorma Viikarille

Turkulainen sisätautiopin professori Jorma Viikari on vuoden 2010 Matti Äyräpään palkinnon saaja. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin myöntämä palkinto ojennetaan Viikarille lääkäripäivien avajaisissa ensi maanantaina.

tutkimus
Jorma Viikari
Professori Jorma Viikari on tehnyt uranuurtavaa tutkimustyötä sepelvaltimotaudin riskitekijöistä erityisesti lapsilla ja nuorilla.YLE

Viikari on tehnyt uranuurtavaa tutkimustyötä sepelvaltimotaudin riskitekijöistä erityisesti lapsilla ja nuorilla. Hän on toiminut yli 40 vuoden ajan Turun yliopistossa ja yli 30 vuoden ajan Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Viikari on ollut tärkeä johtohahmo LASERI-tutkimuksessa, joka on tällä hetkellä suurin ja systemaattisimmin organisoitu lasten ja nuorten sepelvaltimotaudin riskitekijöitä selvittelevä pitkäkestoinen seurantatutkimus Suomessa.

Lastentautiopin professorien aloitteesta vuonna 1980 käynnistyneessä tutkimuksessa on seurattu noin 3 600 lasta ja nuorta viiden yliopistosairaalan alueilta. Seurantatutkimukset on tehty 3 - 6 vuoden välein, viimeisin vuonna 2007. Projektin sisällä pystytään nykyään mittaamaan, miten lapsuus- ja nuoruusajan riskitekijät vaikuttavat valtimoiden rakenteeseen ja toimintaan yli 20 vuotta myöhemmin.

LASERI-tutkimuksen innoittamana käynnistyi Turussa 1990-luvun alussa STRIP-tutkimus (Sepelvaltimotaudin riskitekijäin interventioprojekti lapsilla ja nuorilla), jonka johtoryhmän keskeinen jäsen Viikari on myös alusta alkaen ollut. Molemmat tutkimukset ovat merkittävällä tavalla vaikuttaneet kansainvälisiin lasten ja nuorten dyslipidemian tutkimus- ja hoitosuosituksiin.

Viikarin muu tutkimustoiminta on kohdistunut mm. diabetekseen, kilpirauhassairauksiin ja muihin keskeisiin endokrinologisiin ongelmiin.

Lähteet: YLE Turku