Linnut hakeutuvat nyt ruokinnalle

Kovat pakkaset ja lumi ovat lisänneet lintujen määrää ruokintapaikoilla. Tärkeää on huolehtia, että ruokaa on saatavilla koko talven ajan.

Kotimaa
Sinitiainen napostelemassa rasvaseosta ruokintalaudalla.
Juha Kemppainen / Yle

Auringonkukansiemenet, kaura ja pähkinät tekevät kauppansa lintulaudoilla. Runsas lumen määrä ja kovat pakkaset ovat lisänneet lintujen määrää lintulaudoilla ja myös ravintoa tarvitaan enemmän.

- Sen huomaa heti, että kun alkaa tulla lunta ja pakkasta, niin piha tulvahtaa täyteen lintuja, kertoo mustasaarelainen lintuharrastaja Ari Lähteenpää.

Ruoki huolella

Jos aloittaa lintujen ruokinnan se on syytä hoitaa loppuun asti, eli kevääseen.

- Linnuille on kohtalokasta, jos ne tottuvat helppoon ravintoon ja sitten sitä ei olekaan. Silloin ne saattavat aika nopeasti menehtyä, varoittelee Lähteenpää.

Talipalloja tarjolle

Talvisaikaan myös erilaiset rasvat ovat hyvä ravinnonlähde linnuille. Hintaa halventaakseen voi talipalloja valmistaa myös itse.

- Hyvä konsti on tehdä itse munkinpaistorasvasta ja siemenistä tai vaikkapa pähkinämurskasta sellainen oma ruokinta, ohjeistaa Ari Lähteenpää.

Hygienia tärkeää

Ruokapaikkojen hygienista huolehtiminen on erityisen tärkeää. Ruokatelineiden puhdistamisella pyritään välttämään erilaiset taudit niin linnuilta, muilta eläimiltä kuin ihmisiltäkin.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Merja Vasikkaniemi