Lintujen pakkassuoja: Untuvatakki ja ruoka

Pikkulinnut pärjäävät kovassakin pakkasessa omalla höyhenpeitteellään, kunhan ne vain saavat riittävästi ruokaa. Ihminen voi siis auttaa lintuja pakkasella ruokkimalla niitä, sanoo BirdLife Suomen tiedottaja Lauri Hänninen.

luonto
Punatulkku ja viherpeippo.
Viherpeippo (oik.) on suhteellisen uusi talvilintu Lapissa. Punatulkku taas on jo tuttu näky lintulaudoilla.Olli-Pekka Karlin

- Suomessa talvehtivat lintulajit ovat sopeutuneet kylmään talveen ja niillähän on niin sanotusti untuvatakit päällä. Talvella linnut hankkivat ravintoa valoisaan aikaan saadakseen energiaa pitkää ja kylmää yötä varten, Hänninen kertoo.

- Mitä energiapitoisempaa ruoka on, sitä parempi se on linnulle. Rasvaa - on se sitten läskiä tai kaupan valmiita talipalloja. Hyviä ovat myös pieneksi pilkotut maapähkinät ja auringonkukansiemenet. Suosittelen valmiiksi kuorittuja auringonkukansiemeniä, koska siementen avaaminen kuluttaa linnulta energiaa, Hänninen sanoo.

Erityisen tärkeää on Hännisen mukaan, että lintujen annetaan syödä rauhassa.

- Lintuja ei saa turhaan ajaa lentoon, koska lentäminen kuluttaa kuitenkin energiaa. Tämä koskee myös vesilintuja, jotka viihtyvät sulissa virtapaikoissa. Lintuja ei saa ajaa pois, koska niiden on vaikea löytää uutta sulaa paikkaa.

Linnut eivät normaalisti kuole pakkaseen, ellei taustalla ole jokin sairaus, joka taas estää ruuan hankkimisen.

Lapissa uusia talvilajeja

Lapissa lintulaudoilla viihtyy pakkasella kirjava joukko visertäjiä.

- Katson juuri ulos lintulaudalle, ja siinä näkyy viitisenkymmentä viherpeippoa. Lisäksi laudalle on saapunut talitiaisia ja sinitiaisia.

Näin kuvailee kemijärveläinen lintuharrastaja ja biologian opettaja Pirkka Aalto näkymää Hillatien koululta Kemijärveltä perjantaina puolen päivän aikaan.

Aallon mukaan juuri tali- ja sinitiainen ovat hyvin tavallisia pohjoisen ruokintapaikoilla vierailijoita. Punatulkkujakin lintulaudoilla tapaa usein. Viherpeippo on viime vuosina levittäytynyt talvilinnuksi Lappiin, kuten myös harmaapäätikka. Pikkuvarpustakin näkee Lapissa yhä enemmän.

- Harvinaisempia vieraita ovat tavallinen peippo ja järripeippo, Aalto luettelee.

Erämaan autiotuvilla saattaa tavata myös kuukkelin tai nähdä lapintiaisen lentävän ruokintapaikalle. Nämä linnut eivät kuitenkaan viihdy kaupunkien tai kylien lintulaudoilla.

Ruokaa menekin mukaan

Laudalle pelmahtaneita lintuja kannattaa ruokkia aina menekin mukaan, jottei ruoka pääse pilaantumaan, sanoo Lauri Hänninen.

- Varmasti kovilla pakkasilla menekki on suurempaa kuin lauhemmilla säillä, kun linnut liikkuvat metsissä.

Perinteisen laudan lisäksi markkinoilla on ruokinta-automaatteja, joissa on säiliö. Ruoka on tuolloin suojassa sateelta ja tuulelta, ja syötävää valuu lintujen saataville sitä mukaa kun ruokailijoita on.

- Linnut eivät myöskään pääse ulostamaan ravinnon joukkoon, lisää Lauri Hänninen.

Lähteet: YLE Lappi / Hanna Holopainen