Espanja toivoo EU:lta muutosta Kuuba-politiikkaan

EU:n puheenjohtajamaan Espanjan pääministerin Jose Luis Rodriguez Zapateron mielestä EU:n pitäisi vaatia Kuubalta poliittisia uudistuksia. Zapatero arvelee kuitenkiin, ettei EU aseta pidä toivetta kovinkaan tärkeänä.

Ulkomaat

-Kuubaa kohtaan pitäisi olla tiukkana, mutta samalla jättää mahdollisuus vuoropuhelulle, Zapatero toivoi. Hän esitti näkemyksensä tiedotutilaisuudessa tavattuaan EU:n edustajia Espanjan puheenjohtajuusauden aluksi.

Espanja on ilmoittanut aiemmin, että sen tavoitteena on muuttaa EU:n nykyistä neljätoista vuotta sitten määriteltyä suhtautumista Kuubaan. Sen mukaan unionin suhteiden lämmittäminen kommunistiseen saarivaltioon riippuu Kuuban ihmisoikeuksen kohentamisesta ja demokraattisista uudistuksista.

Espanjan pääministerin mukaan Espanjan vaikutus EU:n Kuuba-politiikkaan on aiemmin ollut vahva, mutta nyt unionilla on käsiteltävänään talousvaikeuksia ja tärkeämpiä ulkopoliittisia ongelmia.

-Ymmärrän, ettei Kuuba ole korkealla EU:n asialistalla, vaikka Kuuba on tärkeä Espanjalle, Zapatero totesi.

EU:n uusi presidentti Herman Van Rompuy myönsi Espanjan pääministerin tavattuaan, ettei hänellä ole ollut aikaa pohtia Kuubaa.

Lähteet: AP