1. yle.fi
  2. Uutiset

Amazoniasta löytyi legendojen kaupunki

Amazonin sademetsästä on löydetty merkkejä aiemmin tuntemattomasta korkeakulttuurista, joka saattaa vetää vertoja inkoille tai atsteekeille. Satelliittikuvissa näkyy laaja, tarkoin geometriseen muotoon rakennettu kaupunki. Kaupungin muisto jäi elämään legendoina, jotka vetivät espanjalaiset löytöretkeilijät viidakkoon etsimään kulta-aarretta.

kulttuuri

Brasiliassa lähellä Bolivian rajaa sijanneen kaupungin rauniot alkoivat paljastua, kun niiden päältä kaadettiin sademetsä. Juuri metsätuhojen kartoittamiseksi alue tuli yleensäkään kuvatuksi.

Tätä ennen kaupungista ei ollut mitään kouriintuntuvia näyttöjä, minkä vuoksi tutkijat olivat leimanneet tarinat “El Doradosta” tai “Z:n kaupungista” pelkäksi myytiksi. 1900-luvun näkemyksen mukaan Amazoniassa ei olisi voitu kasvattaa kylliksi viljaa, jotta sinne olisi syntynyt iso korkeakulttuuri. Vakiintuneen käsityksen mukaan siellä saattoi asua vain pieniä heimoja.

Satelliittikuvat puhuvat aivan toista: niissä on yli 200 neliskulmaista, ympyränmuotoista ja muutoin geometrista maakumpua, joita yhdistävät leveät kadut. Tutkijat uskovat, että valtaosa rakennelmista on edelleen metsän kätkössä. Niitä saattaa olla jopa 2 000, he sanovat.

Ensimmäisten esinelöytöjen perusteella kaupungissa asuttiin 200-luvulta 1200-luvulle asti. Asukkaiden määrän tutkijat arvioivat 60 000:ksi, mikä tekee kaupungista isomman kuin Euroopan keskiaikaiset kaupungit.

Rakentajilla oli huimat taidot

Löydöstä kertoneen Antiquity-lehden mukaan rakenteet kertovat erittäin kehittyneestä esikolumbiaanisesta yhteisöstä, joka taisi monumenttien pystyttämisen. Rakennelmien muodot ovat tarkkoja ja tiet luotisuoria. Jotkut tutkijat ovat verranneet tuntemattoman kulttuurin arkkitehtien taitoja jopa Egyptin pyramidien rakentajien taitoihin.

Tutkijat uskovat, että rakennukset ovat koteja, linnoituksia ja pyhäkköjä. Monien julkisivu on pohjoiseen, millä lienee ollut astronomista merkitystä.

Erityisen huomattavaa on, että sekä ylävien että alavien maiden rakennelmat ovat tyyliltään samanlaisia. Sen perusteella molemmat alueet ovat saman kulttuurin rakentamia. Amazonian arkeologiassa on aina ennen ajateltu, että eri ihmiset asuttivat eri ekosysteemejä, sanoo tutkimukseen osallistunut brasilialaisen Parán yliopiston antropologi Denise Schaan National Georgraphic -lehdessä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius

Lue seuraavaksi