Pojat tarvitsisivat klassisen musiikin esikuvia

Viikonloppuna huipentuvan Kuopion viulukilpailun yhteydessä on puhuttu miesviulistipulasta. Kuudestatoista välieriin päässeestä soittajasta vain neljä oli miehiä. Suomalaisviulisteissa miehiä on muutenkin vähemmän kuin naisia.

kulttuuri
Terhi Paldanius soittaa viulua.
Lapinlahtelaislähtöinen Terhi Paldanius avasi Kuopion Viulukilpailun välierät.YLE

Itä-Helsingin musiikkiopiston rehtorin Géza Szilvayn mielestä miesviulistipula johtuu esikuvien puutteesta. Esimerkiksi televisiossa ei ole pojille klassisen musiikin samaistumiskohteita.

Viulunsoiton opetuksen konkari Géza Szilvay pitää miesviulistikadon syynä lapsille tarkoitettujen klassisen musiikin televisio-ohjelmien puutetta. Szilvayn mukaan uusia soittajia ei tule, mikäli lapsille ei tarjota esimerkkejä ruudussa.

- Pojat katsovat telkkaria. Ei heille ole siellä esimerkkiä, kiteyttää Szilvay.

Mammanpoikien hommaa

1970-luvun alusta lähtien Itä-Helsingin musiikkiopistossa opettaneen Géza Szilvayn näkemyksen mukaan viulunsoitto ei ole tällä hetkellä poikaporukoissa katu-uskottavaa. Klassinen musiikki on pehmeä arvo eivätkä pehmeät arvot vedä puoleensa nuoria poika.

- Viulistipoikaan yhdistetään ajatus mammanpojasta, sanoo Szilvay.

Hänen mukaansa nimenomaan pojat tarvitsisivat esimerkkejä, joiden mukaan uskaltautua klassisen musiikin pariin.

Kansainvälinen televisio-ohjelma innostamaan viulutunneille

Poikakato viulutunneilta ei ole vain Suomen ongelma. Saman asian parissa painitaan myös muualla Euroopassa. Géza Szilvay saapui torstai-iltana Itävallasta symposiumista, jossa oli puhuttu viulunsoiton poikapulasta.

1970-luvun lapset muistavat Géza Szilvayn vetämän tv-ohjelman Viuluviikarit musiikkimaassa, jonka ansiosta musiikkiopistoihin pyrkijöiden määrä aikoinaan moninkertaistui. Itävallassa ratkaisuksi tämän hetken opiskelijapulaan oli suunniteltu uutta televisio-ohjelmaa, paljastaa Szilvay.

- Pyrkimyksenämme on uusi kansainvälinen Viikari-ohjelma, jossa innostetaan poikia ja tyttöjä klassisen musiikin pariin. Viulu olisi kuvaruudussa muita soittimia enemmän, mutta se tulee innostamaan kaikkia soittajia, visioi Szilvay.

Naisellinen viulu tarvitsee myös miesten kosketusta

Mutta miksi on tärkeää, että viulisteissa on myös miehiä? Itä-Helsingin musiikkiopiston rehtori Géza Szilvayn mielestä viulu on naisellinen soitin ja tarvitsee juuri sen vuoksi se myös miessoittajia.

- Viulussa on ehdottomasti naisellisuus: sen äänessä, sen muodossa, sen kauneudessa. Me miehet ihailemme sitä. Juuri sen takia pitäisi olla poikia jotka tulkitsevat tätä naisellisuutta, perustelee Géza Szilvay miessoittajien välttämättömyyttä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Airikka Mannerkoski