Hyppää sisältöön

Vanhanen haluaa lukukausimaksut ulkomaalaisille opiskelijoille

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) toivoo, että yliopistokoulutuksen myynti ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille aloitetaan mahdollisimman pian. - On aika luopua allergiasta myydä suomalaista koulutusta maailmalle, Vanhanen sanoo.

Kuva: YLE

Vanhanen otti kantaa asiaan Aalto-yliopiston avajaisissa pitämässään puheessa perjantaina.

Lukukausimaksut ovat ajankohtaisia seuraavalla hallituskaudella, Matti Vanhanen arvioi Yle Uutisille antamassaan haastattelussa.

- Toivon, että asia kirjataan seuraavaan hallitusohjelmaan, Vanhanen totesi.

Opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) mukaan maksullista koulutusta kokeillaan pienimuotoisesti jo tänä vuonna. Vuoden alusta voimaan tulleen lakiuudistuksen mukaan ETA-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta voidaan periä maksua maisteriohjelmista. Virkkunen arvioi että ensimmäisiin maisteriohjelmiin voidaan hakea opiskelijoita tänä keväänä ja opetus voi alkaa syksyllä.

Myös Virkkunen katsoo, että seuraavalla hallituskaudella maksullista opetusta voitaisiin laajentaa ja ottaa käyttöön lukukausimaksut.

Vanhanen painotti yritysyhteistyötä

Vanhanen muistutti avajaispuheessaan yliopistojen ja yrityselämän yhteistyön tarpeesta.

- Yliopistojemme on kyettävä vastaamaan globaalien yritysten tarpeisiin - elleivät ne siihen pysty, siirtyy niiden tutkimustoiminta pois Suomesta.

Vanhasen mukaan Aalto-yliopisto on konkreettinen vastaus globalisaation asettamiin haasteisiin. Hän kiitti elinkeinoelämään ja erityisesti liikemies Antti Herlinin panosta yliopiston synnyttämisessä.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen onnitteli juhlapuheessaan Aalto-yliopistoa ennakkoluulottomasta lähestymistavasta.

- Uuteen yliopistoon kohdistuvat odotukset ovat korkealla, varsinkin kun sen itsensä ilmoittamana tavoitteena on kohota maailmanluokkaan tekniikan, kaupan ja taideteollisuuden alalla vuoteen 2020 mennessä, Halonen sanoi.

Aalto-yliopisto on Helsingin kauppakorkeakoulun, Taideteollisen korkeakoulun ja Teknillisen korkeakoulun muodostama yhteenliittymä. Se on aloittanut toimintansa vuoden alussa.

Koulutusvientiä arabimaihin

Helsingin yliopistossa koulutusvientiä valmistellaan jo nyt. Yliopiston rehtori Thomas Wilhelmsson kertoo, että erityisesti suomalainen opetusosaaminen kiinnostaa ulkomailla. Mm. arabimaista on käyty vierailuilla yliopistossa ja tiedusteltu mahdollisuuksia opettajien ja opetushallinnon koulutukseen.

- Eräs arabimaa haluaisi perustaa kokeilukoulun, joka toimisi suomalaisten periaatteiden perusteella. On hyvin mahdollista että sellaiseen projektiin voitaisiin mennä mukaan, hän antaa esimerkin.

Wilhelmssonin mukaan on vain yksi vaihtoehto, että ulkomaiset opiskelijat tulevat Suomeen. Hänen mukaansa on mahdollista että osa opetuksesta hoidetaan kohdemaassa.

Rehtori arvioi myös, että yksittäisten tutkintojen myynnistä on vaikea saada taloudellista tuottoa, sillä jo tutkintojen markkinointi vie rahaa. Järkevämpää olisikin myydä laajempia kokonaisuuksia.

- Harkitsemme jopa etäiskampuksia maihin, jotka haluavat maksaa toiminnasta, sanoo Wilhelmsson.