1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Paavo Väyrynen

Eemeli Väyrynen täyttää sata vuotta

Keminmaalainen Eemeli Väyrynen täyttää sata vuotta maanantaina 11. tammikuuta. Eemeli seuraa poikansa Paavo Väyrysen poliittista uraa tiivisti. Hyväkuntoinen Eemeli Väyrynen on tyytyväinen elämäänsä.

Paavo Väyrynen
Eemeli Väyrynen
Eemeli Väyryselle tärkeästä kuvakollaasista löytyy myös suomalaisille politiikasta tutut Paavo Väyrysen kasvot.YLE / Kyösti Vaara

Eemelin lapsuuskoti oli Simossa Viantiejokivarressa. Perhe hankki tilan itselleen Keminmaasta ostamalla sen sotien jälkeen.

Eemeli Väyrysen ensimmäinen muisto ulottuu vuoteen 1914 eli ensimmäisen maailmansodan syttymisen aikaan.

- Vanhemmat puhuivat sodasta. Minä ajattelin, että sota on suuri mies, joka syö kaiken ruoan, nauraa Eemeli Väyrynen lapsuusajan muistolleen.

Eemelin kodissa nähtiin nälkää itsenäistymisen aikaan. Petäjää laitettiin leivän joukkoon.

- Meille lapsille riitti kuitenkin leipää, muistaa Eemeli.

Maanviljelystä leipää pöytään

Eemelin nuoruusvuosiin kuuluivat opiskelut maamieskoulussa, jonka jälkeen hän jatkoi opintojaan Mustialan maamiesopistossa. Eemeli toimi viljelyneuvontatyössä ja myöhemmin vihannesviljelijänä.

- Maanviljelyn kehittyminen oli pula-aikana merkittävä asia. Pohjoisen maatalous oli kehityksessä paljon jäljessä Etelä-Suomea, kertoo maanviljelyllä ja viljelyneuvontatyöllä perheensä elättänyt Eemeli Väyrynen.

Poika lähti polittiikkaan

Poikansa Paavo Väyrysen uraa Eemeli on seurannut tiivisti tiedotusvälineistä ja keskusteluissa Paavon kanssa.

- On siinä monenlaista vaihetta ollut. Paavolla oli jo pienenä paljon ajatuksia ja siitä se ura on edennyt, sanoo Eemeli Väyrynen.

Lähteet: YLE Perämeri