Kiista Jumalan nimestä johti tuhopolttoihin Malesiassa

Malesiassa kiista Allah-sanan käyttöoikeudesta on johtanut tuhopolttoihin. Neljään kristittyyn kirkkoon on heitetty polttopulloja perjantain ja lauantain aikana. Kukaan ei ole loukkaantunut, mutta yksi kirkoista kärsi pahoja vaurioita.

Ulkomaat

Pääministeri Nabij Razak on tuominnut tuhopoltot ja vakuuttanut hallituksen puuttuvan asiaan.

Kiistan taustalla on maan korkeimman oikeuden viimeviikkoinen päätös, jonka mukaan malesialaiset kristityt saavat nimittää Jumalaa Allahiksi. Maan hallitus oli aiemmin kieltänyt Allah-nimen käytön jumalasta kristittyjen malaijinkielisessä lehdessä Heraldissa.

Korkeimman oikeuden päätös koskee myös malaijinkielisiä raamattuja. Maan viranomaiset takavarikoivat äskettäin 10 000 raamattua, joissa kiistelty nimivalinta esiintyy.

Malesialaisista noin 60 prosenttia on muslimeja ja suuri osa heistä kuuluu alkuperäisväestöön. Kristittyjä puolestaan on noin yhdeksän prosenttia, heistä suuri osa on taustaltaan kiinalaisia ja intialaisia.

Hallitus perusteli alkuperäistä kieltoaan sillä, että kristittyjen Jumalan nimittäminen Allahiksi saattaisi harhauttaa islaminuskoisia kääntymään kristityiksi. Kääntyminen on maan lainsäädännön mukaan rangaistavaa, vaikka perustuslaki takaakin uskonnonvapauden.

Monissa arabiankielisissä maissa kristityt ja muslimit käyttävät Jumalasta samaa nimeä. Arabiankielinen sana "Allah" tarkoittaakin suoraan käännettynä ”jumalaa”.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset