Viulunsoittaja laskeutui kadulle

Suomen merkittävimpiin alttoviulisteihin lukeutuva Teemu Kupiainen soittaa mielellään kadulla. Hänen kuulijanaan voi olla katulapsi Intiassa tai siirtotyöläinen Kiinassa. Ja ohjelmistossa on aina Bach.

kulttuuri
Teemu Kupiainen soittaa aidan harjalla kiipeilevälle pienelle apinalle
Epäilevä kuuntelija, Hanuman temppeli ShimlaStefan Bremer

Teemu Kupiainen kertoo kokemuksistaan Viulunsoittaja kadulla -teoksessa, jonka kuvat ovat Stefan Bremerin.

Teemu Kupiainen on konsertoiva alttoviulisti sekä maamme korkeimman klassisen musiikin opinahjon Sibelius-Akatemian alttoviulun ja kamarimusiikin lehtori - sekä katusoittaja.

Katusoittajat tekivät vaikutuksen nuoren viulistinalkuun jo ensimmäisellä interraililla. Kupiainen päätti kokeilla kadulla soittamista itsekin. Nyt alttoviulusti matkailee soittaen. Viulu soi aina Bahcia, sillä sitä hän kokee voivansa soittaa missä ja milloin tahansa.

- Pystyn soittamaan Bachia tuntikausia väsymättä, kertoo Kupiainen nettisivuillaan.

- Jos saan kuulijani, koulutetut länsimaiset ihmiset, vuoristokylien paimenet, apinat, katulapset vai vaikka yksinäisen lehmän, hetkeksi pääsemään irti arjen suruista ja mielimurheista, olen onnistunut tavoitteissani.

Kuvallinen matkakirja katusoittajan retkistä

Viulunsoittaja kadulla -teos on kertomus siitä, miltä katusoitto tuntuu. Se on myös matkakirja, joka koostuu viidestä osasta.Neljän tekstikertomuksen lisäksi viidentenä matkakertomuksena on kuvateos teoksen sisällä.

Valokuvaaja Stefan Bremer oli Kupiaisen mukana tuoreimmalla matkalla, joka suuntautui Intiaan. Bremerin valokuvat täydentävät Kupiaisen päiväkirjojen pohdintaa musiikista ja elämästä. Kupiaisen matkoilta on kertynyt myös äänitteitä hänen esityksistään, jotka ovat ladattavissa kirjan lukijoille hänen verkkosivuiltaan.

Kalliit lantit hattuun

Moni on ihmetellyt, miksi korkeasti koulutettu soittaja asettuu alttiiksi kadun hälinälle, säiden armoille. Teemu Kupiainen kuitenkin kertoo, että katusoitto on hieno, intiimi tapahtuma, konsertti usein vain yhdelle kuulijalle. Jos hänelle joku maksaa, se tapahtuu todella vain vapaasta tahdosta juuri siinä hetkessä.

- Minulle ne lantit ovat oikeampaa rahaa kuin konsertti-instituutioiden ja muiden taidelaitosten maksamat kasvottomat setelit, pohtii Kupiainen.

Viulunsoittaja kadulla teoksen julkaisee kustannusyhtiö Teos sunnuntaina. Samana päivänä Teemu Kupiainen soittaa 50-vuotisjuhlakonserttinsa Sibelius-Akatemiassa. Konsertin yhteydessä Akatemialla nähdään Stefan Bremerin valokuvanäyttely kuvaajan ja Teemu Kupiaisen matkasta Intiaan syksyllä 2009.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Puukka