Egyptin pyramidien rakentajien hautoja löytyi lisää

Egyptiläiset arkeologit ovat löytäneet lisää Gizan suurten pyramidien rakentamiseen osallistuneiden työläisten hautoja. Löytö tuo lisävalaistusta siihen, miten työläiset elivät yli 4 000 vuotta sitten.

Ulkomaat

Egyptin muinaismuistoneuvoston johtajan mukaan löytö vahvistaa käsitystä siitä, etteivät työläiset olleet orjia.

Neuvoston johtaja Zahi Hawass kertoo, että haudat ovat peräisin neljännen dynastian ajalta eli vuosilta 2575 - 2467 ennen ajanlaskumme alkua.

Hawassin mukaan haudat sijaitsevat Kheopsin pyramidin vieressä ja kuuluivat maan suurimman pyramidin rakentajille. Jos työläiset olisivat olleet orjia, heidän hautojaan ei olisi voitu rakentaa faraon hautapaikan viereen, Hawass sanoo.

Alueelta löydettiin ensimmäiset rakentajien haudat vuonna 1990. Jo ne viittasivat siihen, että työläiset olivat palkkatyöläisiä eivätkä orjia, kuten oli pitkään oletettu.

Hawassin mukaan alueella on todisteita siitä, että maanviljelijät lähettivät pyramidien noin 10 000 työntekijän ateriaksi päivittäin 21 puhvelia ja 23 lammasta. Työntekijät vaihtuivat kolmen kuukauden välein ja haudat kuuluvat rakennustöiden aikana kuolleille, hän sanoo.

Lähteet: AP, AFP