1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Josipovic voitti Kroatian presidentinvaalit

Sosiaalidemokraatteja edustava Ivo Josipovic on virallisten tulosten mukaan voittanut Kroatian presidentinvaalit. Hän sai vaalien toisella kierroksella hieman yli 60 prosenttia äänistä. Vastaehdokas, Zagrebin pormestari Milan Bandic jäi alle 40 prosenttiin.

Ulkomaat
Ivo Josipovic
Ivo JosipovicANTONIO BAT / EPA

52-vuotias oikeustieteen professori ja klassisen musiikin säveltäjä Josipovic oli sunnuntain vaalien ennakkosuosikki. Parin viikon takaisella ensimmäisellä kierroksella hän sai 38 prosenttia äänistä, kun Bandic joutui tyytymään puolet vähempään.

Virallisten tulosten mukaan Josipovic sai äänistä 60,29 prosenttia ja hänen kilpailijansa Milan Bandic 39,71. Vaalien äänestysprosentti oli 50,28, eli noin kuusi prosenttiyksikköä enemmän kuin vaalin ensimmäisellä kierroksella 27. joulukuuta.

Josipovic on maan kolmas presidentti sitten vuoden 1991, kun maa irtaantui Jugoslaviasta. Kaksi kautta presidenttinä istunut Stjepan Mesic ei Kroatian lain mukaan enää saanut tavoitella kolmatta virkakautta.

Presidentiksi nyt valittu Josipovic on luvannut taistella erityisesti korruptiota vastaan. Korruption on sanottu olevan suurin este maan EU-jäsenyyden tiellä. Josipovic kannattaa Kroatian EU-jäsenyyttä. Hän vannoo virkavalansa sen jälkeen, kun Mesicin kausi virallisesti päättyy 18. helmikuuta.

Kroaatit toivovat, että maa voisi olla 27-jäsenisen EU:n uusi jäsenmaa jo vuonna 2012.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset