1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaupat venyttävät aukioloaan useilla tunneilla

Moni kauppa on pidentänyt aukioloaikaansa uuden liikeaikalain myötä. Laki sallii alle 400 neliön kokoisille ruokakaupoille vapaat aukioloajat. Helsingin Mannerheimintiellä sijaitseva Alepa pitää ovensa auki vuorokauden ympäri.

Kuva: Yle

HOK-Elanto on päättänyt kokeilla yhdessä Alepa-myymälässään ympärivuorokautista aukioloa. Vilkkaan Mannerheimitien varrella sijaitseva myymälä vetää öisin etenkin limsa- ja pikaruokaostoksilla olevia nuoria. Myös arkiset tuoteet, etenkin hedelmät sekä vihannekset tekevät kauppansa, kertoo myymäläpäällikkö Mia Juselius.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä työvuoronsa välissä ostoksille poikennut palomies-sairaankuljettaja Juho Impivaara näkee pitkissä aukioloajoissa hyvät ja huonot puolet. Impivaaran mukaan kuluttajan näkökulmasta tilanne on hyvä.

Suurimmat sympatiat hänella on kuitenkin työntekijöiden puolella.

- Vähän käy välillä sääliksi heitä, jotka ovat täällä töissä. Ja sitten tietysti turvallisuusnäkökulma tulee esille, että mitä täällä on aamuyön tunteina, ehkä enemmän häiriöitä. Sitten se taas toisaalta työllistää meitä, että on se aikamoinen oravanpyörä, Impivaara pohtii.

Kokeilusta liikkeelle

Alepan ja S-marketin ketjujohtaja Kimmo Nikula korostaa, että Mannerheimintiellä on kysymys kokeilusta, eikä vastaavanlaista aukioloaikaa ole tarkoitus ottaa käyttöön muissa myymälöissä ainakaan lähiaikoina. Nikulan mukaan yökaupan kannattavuutta on vielä mahdotonta arvioida.

- Katsomme ihan rauhassa kokemuksia ja teemme tulkintoja sen jälkeen. Seuraamme tilannetta tarkasti ja tulevien viikkojen aikana tulemme katsomaan, kuinka järkevää tämä sitten on.

Ketjupäällikkö korostaa, että työntekijöiden turvallisuus yö- ja ilta-aikaan on varmistettu monin keinoin. Pääsääntönä on, ettei kukaan joudu olemaan myymälässä yksin vaan paikalla on aina vähintään kaksi työntekijää vartijan lisäksi.

Mannerheimitiellä myymäläpäällikkö Juselius kertoo yökaupan sujuneen ongelmitta ja ilman häiriöitä. Turvattomuuden tunnetta työntekijät eivät ole Juseliuksen mukaan kokeneet.

Muutoksia työaikoihin

Tällä hetkellä Suomessa on noin 300 kauppaa, jotka pitävät ovensa auki iltaisin kello 23 saakka. Suuntaus lähes ympärivuorokautiseen kaupankäyntiin on vahva. Esimerkiksi Keskosta arvioidaan, että iltayhteentoista auki olevien K-marketien määrä nousee tänä vuonna yli kahdenkymmenen.

Pidentyneet aukioloajat vaikuttavat vääjäämättä kauppojen työntekijöihin. Ketjujohtaja Nikula kertoo yötyön olevan vapaaehtoista. Sen sijaan iltayhteentoista työskentelystä ei voi kieltäytyä.

- Olemme henkilöstön edustajin kanssa käyneet ennen tätä muutosta keskusteluja asiasta ja olemme antaneet mahdollisuuden siirtymäaikoihin tässä tilanteessa. Katsomme, että jatkossa 23:n aukiolo on normaalia työaikaa ja annamme toki henkilökunnalle mahdollisuuden siirtymäaikoihin.

Alalla pitkään työskennellyt myyjä Irene Kotilainen on seurannut kauppojen aukioloaikojen venymistä yli 40 vuoden ajan. Hän muistuttaa, että etenkin perheellisille ilta- ja yötyöt ovat raskaita.

- Aukioloaika on tunti tunnilta mennyt pidemmäksi. Kyllä se olisi pitänyt pysäyttää johonkin, ehkä johonkin kahdeksaan. Yhdeksänkin tuntuu liian pitkältä perheelliselle ilta-aikaan.

Kotilainen ei näe tarvetta kauppojen myöhäisille aukioloajoille ja sanoo ilta- ja yöpainotteisen työn vaikuttavan arkeen.

- Tuttavilla, ystävillä, perheellä on eri rytmi kuin itsellä. Nytkin tulin töihin yöksi ja en seitsemältä herättyäni osannut edes televisiota avata vaan odotin vain, että lähden töihin.