Kuhmo täyttyy kamarimusiikista ja oopperasta

Kuhmon Kamarimusiikissa kuullaan ensi kesänä niin kamarimusiikkiklassikoita kuin harvinaisuuksia sekä kolme kokonaista oopperaa konserttiversiona.

Kuhmon Kamarimusiikki
Stefan Bremer

Lähes 70 konsertissa esiintyy 150 suomalaista ja kansainvälistä huippumuusikkoa Gidon Kremeristä ja Jordi Savallista lähtien. Kamarimusiikkiyleisö pääsee tutustumaan myös kahteen aikamme maineikkaimmista säveltäjistä, kun ensimmäisellä viikolla on vieraana Kaija Saariaho ja toisella viikolla Krzysztof Penderecki.

Kahden viikon aikana Kuhmossa koetaan sadetta ja myrskyä ainakin musiikillisesti, tutkaillaan musiikkia rautaesiripun molemmin puolin, eletään tanssillisissa tunnelmissa, tavataan kohtalokkaita naisia ja tunnelmoidaan veden äärellä. Kuhmon Kamarimusiikin taiteellisen johtajan Vladimir Mendelssohnin mukaan festivaalin kokonaisuutta voi tänä vuonna verrata romaaniin: joka päivän otsikkona on oma teemansa, joka sitten jakautuu lukuihin.

Juhla alkaa sunnuntaina 11. heinäkuuta Benjamin Brittenin oopperalla Pieni nokipoika ja päättyy Robert Schumannin konserttoon lauantaina 24. heinäkuuta.

Kaksi ensiesitystä

Olennainen osa Kuhmon Kamarimusiikkia ovat aina olleet kantaesitykset. Tänä kesänä uutuuksia on kaksi. Sebastian Fagerlundin trio klarinetille, sellolle ja pianolle esitetään ensimmäistä kertaa 24. heinäkuuta. Teos on Ondine Oy:n ja Kuhmon Kamarimusiikin yhteisesti tilaama.

Viime kesänä kuultiin useita Kuhmon kansainvälisessä sävellyskilpailussa palkittuja teoksia. Tänä vuonna kilpailun sadosta kuullaan vielä kantaesityksenä 12. heinäkuuta Matthew Whittallin jousisekstetto Pine Tree, Dreaming.

Kilpailun satoa on myös Jouko Tötterströmin trio klarinetille, sellolle ja pianolle nimeltään Three poems from the Afterworld.

Kamarimusiikkia yli 40 vuotta

Kuhmon Kamarimusiikkia on järjestetty vuodesta 1970 alkaen ja se on jo pitkään ollut kävijämäärältään Suomen suurin kamarimusiikkijuhla. Myytyjen lippujen määrässä Kuhmon Kamarimusiikki oli viime vuonna Suomen neljänneksi suurin festivaali, ja kuulijoita oli Australiasta Kanadaan ja Euroopasta Japaniin. Konserttikäyntejä kirjattiin 38 898. Juhlien budjetti on tänä vuonna 980 000 euroa.

Festivaalin yhteydessä järjestetään perinteiset Kuhmon musiikkikurssit, joiden taiteellinen johtaja on Junio Kimanen. Lähinnä ammattiopiskelijoille tarkoitettujen kurssien opettajina toimivat festivaalin taiteilijat ja opetusta annetaan pianossa, jousisoittimissa ja puupuhaltimissa. Kurssien opiskelijat myös esiintyvät omissa konserteissaan. Kuhmon Kamarimusiikin aikana kuullaan myös runoutta Elävien runoilijoiden klubin tilaisuuksissa.

Lähteet: YLE Kainuu