1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rekijoki, Salo

Rekijoen suojeluun lisätehoa valtion kassasta

Rekijoen suojeluun halutaan saada lisää vauhtia. Porkkanana on vapaaehtoisen rauhoituksen tuen lisääminen. Lisäksi Salossa ja Somerolla Uskelanjoen alueella tehdyssä ympäristökartoituksessa löydettiin lähes sata kohdetta, joissa metsäluonnon monimuotoisuutta voitaisiin rikastuttaa rakentamalla alueelle kosteikko.

Maisema Rekijoelta Salosta. Kuva: YLE / Maria Rautio

Ympäristökeskus kertoi tiistaina Someron ja Salon maanomistajille Metso-ohjelman mahdollisuuksista alueen luonnon suojelussa.

Maanomistajilla on mahdollisuus anoa valtion tukea suojelun piiriin kelpaaville alueille.

Ensimmäisenä suojelupäätöksen omille mailleen teki Salon Kiikalasta kotoisin oleva maanviljelijä Jorma Lehti. Hän päätti rauhoittaa osan tilansa maista, jotka sijaitsevat Rekijoen varrella.

- Mun mielestä ehdot olivat sen verran hyvät, että hyväksyin ne semmoisenaan. Se, oli hyvää, että on verovapaata tuloa ja puusto korvataan käyvän arvon mukaan. Maasto on niin vaikeata, että en itse puita sieltä kuitenkaan saisi haettua. Päätös oli helppo, Lehti kertoo.

Lisää maita kaivataan

Varsinais-Suomen ELY-keskus eli entinen ympäristökeskus toivoo lisää rauhoituspäätöksiä Rekijokivarren arvokkaan luontokäytävän turvaamiseksi.

Luonnonarvojen kannalta lehtomaisema on arvokasta. Metsässä on monia sammallajeja ja lähistöllä myös harvinaisia ketonoidanlukkoja ja ahonoidanlukkoja. Lisäksi alueella on myös paljon saukkoja ja liito-oravia.

- Tämä on hyvä kohde valtion rahoitettavaksi. Tämän ensimmäisen suojelukohteen kokonaispinta-ala on 1,8 hehtaaria ja rauhoituskorvaus 12 500 euroa, toteaa ylitarkastaja Iiro Ikonen tyytyväisenä.

Alueella on jatkossa kiellettyä mm. kaivaa ojia, perata vesiä ja hakata metsää. Myös telttailu ja suunnistus on kielletty.

- Maanomistajan luvalla saa kuitenkin esimerkiksi metsästää, marjastaa ja sienestää.

Metso-ohjelman kautta jaettiin viime vuonna liki miljoona euroa lounaissuomalaisiin rauhoituskohteisiin. Tänä vuonna jaettavaa on nelinkertainen määrä.

Sata uutta kosteikkoa

Häntälän kylätalossa pidetyssä tilaisuudessa puhuttiin Metso-ohjelman lisäksi uusista kosteikoista. Tuoreen selvityksen mukaan Uskelanjoen uläosaan mahtuisi sopivasti sastakunta uutta kosteikkoa.

Uusilla kosteikoilla voitaisiin parantaa vesistöjen tilaa ja rikastuttaa luontoa.

Häntälän kokouksessa aika moni maanomistaja innostui lähtemään mukaan Rekijokivarren rauhoitukseen. Myös uusien kosteikkojen rahoituskanavat kiinnostivat väkeä.