Ydintutkija murhattiin Teheranissa

Iranilainen ydinfysiikan professori on murhattu Teheranissa. Iran syyttää murhasta Israelia ja Yhdysvaltoja sekä Iranin vastavallankumouksellisia. Yhdysvallat on torjunut Iranin syytökset amerikkalaisten osuudesta murhaan absurdeina.

Ulkomaat
Palo- ja poliisiauto kadulla Teheranissa paikalla, jossa iranilainen ydinfyysikko murhattiin pommi-iskussa. Oranssihaalariset työntekijät lakaisevat maasta romuja. Ihmisiä kadulla.
Reuters-TV

Professori Massoud Mohammadi työskenteli Teheranin yliopistossa. Hänet murhattiin kauko-ohjatulla pommilla kotinsa lähellä. Mahdollisista muista uhreista ei ole toistaiseksi tietoa. Iranilaisen tv-kanava IRIB:n mukaan räjähdyksessä tuhoutui kaksi autoa ja yksi moottoripyörä.

Maan valtiolliset tiedotusvälineet ovat vahvistaneet Mohammadin kuoleman.

Mohammadin poliittisesta taustasta on ristiriitaista tietoa. Valtiollisissa tiedotusvälineissä häntä luonnehdittiin Iranin islamilaisen vallankumouksen vannoutuneeksi kannattajaksi. Hänen kollegaansa sanoo uutistoimisto AFP:n haastattelussa Mohammadin olleen epäpoliittinen henkilö. Mohammadin nimi löytyy kuitenkin Iranin oppositiojohtajaa Mir Hossain Mussavia tukeneiden tiedemiesten listalta.

Julkisuuteen ei myöskään ole saatu tietoa, osallistuiko Mohammadi Iranin kiisteltyyn ydinohjelmaan.

Pommi-iskun tekijöistä ei ole tietoa, mutta valtiolliset tiedotusvälineet sanovat, että iskun takana ovat "siionistiset ja amerikkalaiset palkkasotilaat". Siionisteilla Iranissa tarkoitetaan Israelia. Iranin ulkoministeriön mukaan sillä on todisteita Israelin ja Yhdysvaltain mukanaolosta.

Maan tärkein oppositioryhmä, Iranin kansallisen vastarinnan neuvosto NCRI kiistää tiukasti väitteet sen osallistumisesta pommi-iskuun. Myös Yhdysvaltain ulkoministeriö kiistää iranilaisväitteet.

Iranin yliopistot ovat maan islamilaista hallintoa vastustavan liikkeen keskuspaikkoja. Vastavallankumouksellisten suuret mielenosoituksissa on viime kuukausina syntynyt kuolonuhreja, koska poliisi ja Iranin vallankumouskaarti pyrkivät tukahduttamaan mielenosoitukset kovin ottein.

Lähteet: Reuters, AFP