1. yle.fi
  2. Uutiset

Musiikkitalon taidekilpailun voittajateoksissa koreilevat hauki ja karvamansikka

Helsingin Musiikkitalon taidekilpailun ovat voittaneet kuvanveistäjät Reijo Hukkanen ja Kirsi Kaulanen. Hukkasen teos Laulupuut on suunniteltu Musiikkitalon eteen ja Kaulasen teos Kaiku pääaulaan. Molemmat veistokset ovat esittäviä.

kulttuuri
Kirsi Kaulasen Kaiku-teos suoraan edestä kuvattuna.Museokuva

Töölönlahden puolelta Musiikkitaloon kutsuva Reijo Hukkasen teos Laulupuut koostuu kolmesta osasta, joista korkeimman latvassa on suu taivasta kohti auki laulava hauki. Laulupuun vierellä seisoo kaksi flyygelinkannen figuureista koottua tolppaa. Ajatus teoksesta on itänyt Hukkasen mielessä jo 1960-luvulta, jolloin hän kuuli radiosta Aaro Hellaakosken runon Hauenlaulu.

- Toimittajan hurja kulttuuri-intoutuneisuus ja vakuuttuneisuus runosta jäi johonkin selkäytimen viimeiseen solukkoon. Sitten kun hätä oli suurin, niin hauki astui esiin, veistelee Hukkanen teoksen idean itämistä.

Aulassa karvamansikoita ja nummimataraa

Myös Musiikkitalon aulaan valittu Kirsi Kaulasen Kaiku-teos yhdistää musiikin ja luonnon. Kaulanen kuvaa veistostaan maisemaksi, jonka sisään voi ajatella kävelevänsä.

- Se on myös orgaaninen kasvimaailmasta tullut instrumentti. Sen takia se sopii mielestäni musiikkitaloon, sanoo Kirsi Kaulanen.

Kirsi Kaulasen orgaaninen instrumentti kasvaa uhanalaisia suomalaisia kasveja kuten karvamansikkaa, lehtorikkoa ja nummimataraa.

Peilikiillotetusta ruostumattomasta teräksestä oleva käännetyn torven näköinen valtava veistos vaikuttaa materiaalistaan huolimatta keveältä ja ilmavalta. Kaulanen kuvaa raaka-ainettaan epämateriaaliksi, joka muuttuu valon, liikkeen ja ihmisten mukana.

- Rakastan sitä, miten peilikiillotettu ruostumaton teräs peilaa kaiken ympärillään olevan. Välillä se häviää ja tulee taas esiin, kuvailee Kaulanen.

Musiikkitaloon tämän hetken taidetta

Valtion Taideteostoimikunnan puheenjohtajan, kulttuuriasiainneuvos Riitta-Maria Hakala-Zilliacuksen mukaan tavoitteena oli löytää Musiikkitaloon tätä aikaa kuvaavia teoksia.

-Tärkein kriteeri oli, että halusimme hyviä, uudenlaisia, mielenkiintoisia teoksia. Sellaisia teoksia, jotka kuvaisivat tätä aikaa eli aikaa, joka musiikkitalon rakentaa, sanoo Hakala-Zilliacus.

Valtiontaidetoimikunta on esittänyt voittajatöiden toteuttamista. Hinnasta sovitaan myöhemmin taiteilijoiden kanssa.

Musiikkitalon taidekilpailun finaaliin valittiin kuusi veistosta, joista jokainen palkittiin 3000 eurolla. Kaikkiin Helsingin Musiikkitalon taidekilpailuun lähetettyihin ehdotuksiin ja kärkikuusikon pienoismalleihin voi tutustua tammikuun loppuun saakka Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytila Laiturissa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Airikka Mannerkoski

Lue seuraavaksi