1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Huulipunabarometri lupaa hyvää naisyrittäjyydelle

Huulipuna ja muut pienet mieltä virkistävät hemmottelutuotteet tekevät kauppansa silloin kun on lama. Kauneuden ja hoiva-alan yritykset pärjäävät laskusuhdanteessa hyvin. Talouden lamassa pitäisi yrittäjien ja yrittäjiksi aikovien iskeä ja tuoda markkinoille uusia tuotteita. Naisyrittäjille olisi tässä erityinen sauma.

Yrittäjä Marketta Säkäjärvi luottaa tulevaisuuteen. Kuva: YLE / Tanja Perkkiö

Näin uskoo lahtelainen kosmetiikka-alan konsultti ja yrittäjä Marketta Säkäjärvi. Hän patistaa yrittäjänaisia olemaan rohkeita ja muutoskykyisiä.

- Naisyrittäjän ei pidä olla liian varovainen, koska riskinoton ja muutoksen kautta myös yrittämisessä saavutetaan menestystä, rohkaisee Säkäjärvi. Hän on itse elävä esimerkki yrittämisen innosta ja puuhakkuudesta. Oma kemikaliyritys on vaihtunut konsultin töihin ja naisyrittäjyyden puolesta puhumiseen eläkeiän kynnyksellä.

Naiselta vaaditaan enemmän kuin mieheltä yrittämisen maailmassa. Siksi Marketta Säkäjärven kehuma Yrittäjänaisten Keskusliitto paneutuu pontevasti naisten tasa-arvoistamiseen.

- On tärkeää, että vanhempainvapaan rahoitus saadaan kuntoon. Yhtä lailla tärkeää on, että naisyrittäjät liittoutuvat keskenään ja verkostoituvat. Naisia ei saada esimerkiksi yrittäjäjärjestöjen vastuupaikoille, elleivät he itse tomerasti halua. Miehet pitävät paikoistaan kiinni sitkeästi, havainnoi Marketta Säkäjärvi, jonka mielestä vanhakantainen ajattelutapa miehestä perheenelättäjänä pitää saada murtumaan.

Työeläkevakuutusta pitää muistaa maksaa

Yrittäjän työstä monilla on klisheinen kuva. Hyvä yrittäjä tekee lujasti töitä, eikä laske tunteja. Hän on sitkeä, pitkäjänteinen ja tekee työtä myös vapaa-ajalla. Hyvä yrittäjä on luotettava ja ulospäin suuntautunut. Hän vastaa omasta ja mahdollisten työntekijöidensä työpaikoista hoitamalla maksuvelvoitteet säntillisesti.

- Näin se kyllä onkin. Yrittäjä tekee töitä vapaasti, mutta vapaus on suhteellista, täsmentää Marketta Säkäjärvi.

Pienyrittäjät ovat Säkäjärven mukaan hyvin työkeskeisiä ja siksi monet unohtavat, että omasta vanhuuden turvasta pitää huolehtia. Omasta kokemuksesta viisastuneena hän kehottaa nuoria yrittäjiä huolehtimaan työeläkevakuutuksestaan.

- Viimeistään ikääntyneenä eläketurvan hoitamista osaa arvostaa, kuittaa Säkäjärvi