Kunnianosoitus toi Jaskalle kyyneleet silmiin

Mitä tapahtuu, kun kovimmat Jaakko Teppo -fanit lyövät ideansa ja ammattitaitonsa yhteen? Siitä syntyy kansantaiteilijalle kunniaa tekevä musikaalikiertue, joka tuo kiertuesaleihin tuulahduksen aitoa 80-luvun matkabaaritunnelmaa Pam-Pam-Pamelalla höystettynä.

musikaalit
Taiteilija Jaakko Teppo hymyilee.
Jaakko Tepon kasvoilla paistaa tyytyväisyyden tuoma hymy.YLE / Henna Kujala

Musikaalikiertue Onnen kerjäläiset pärähti käyntiin torstaina Tampereelta. Kuukauden sisällä musikaalin voi nähdä yli kymmenessä kaupungissa, joissa suurimmassa osassa liput on myyty loppuun jo ajat sitten.

Onnen kerjäläiset on koottu kansantaiteilija Jaakko Tepon lauluista ja tarinoista ja sitä tähdittävät muun muassa Ismo Apell, Johanna Debreczeni, Ville Seivo ja Jarkko Tiainen.

Musikaali kertoo tarinan siitä, miten Onni Laukkanen saapuu Ruikonperään ja rakastuu matkabaarin Hilmaan, ja kuinka Ruikonperän äijät moiseen ”ravattisonniin” mahtavat suhtautua.

Ville Virkkunen kertoo Jaakko Tepolle kunniaa tekevän musikaalin olleen haaveena jo vuosien ajan. Niinpä hän - ja samoihin aikoihin samansuuntaisen idean saanut Seppo Kahilainen - keräsivät ympärilleen joukon ja ryhtyivät tuumasta toimeen.

Musikaalin ohjaaja-käsikirjoittaja Virkkunen on nyt enemmän kuin tyytyväinen.

- Lopputulos näyttää jopa paljon paremmalta kuin mitä se visio silloin haaveissa. Musikaalissa on nähtävillä 80-luvun alun maaseutubaarimaisema yhdistettynä Tepon tunnistettaviin hahmoihin. Joka pitäjästähän löytyy omat tällaiset tyypit ja meillä meni roolitus todella nappiin, hän kuvailee.

Jatkoa jo tiedossa

Jaakko Tepon tuotannosta koostuva musikaali alkoi rakentua aluksi Ville Virkkusen omista lempikappaleista, mutta muotoutui ajan ja tarinan myötä.

- Pikkupoikana 80-luvulla tuli automatkoilla kuunneltua Ravimatkaa ja Ryynäsen Varttia, joten nämä olivat automaattisesti mukana.

Osan kappaleista hän oli jo etukäteen päättänyt tiputtaa ohjelmasta.

- Juuri Pamela oli sellainen, sillä niin puhkisoitettuna biisinä en halunnut sitä mukaan. Kun sitten Jaskan kanssa ensimmäisen kerran tapasimme, hän kysyi, että missäs se suurin hitti eli Pamela on! Pakkohan se oli sitten mukaan mahduttaa kun mestari niin sanoi, Virkkunen naureskelee.

Jaakko Tepon tuotannon huippuvuodet olivat 1980- ja 90-luvuilla, mutta näyttää väelle 2010-luvun taitteessakin Jaskan huumori maistua.

- Koeyleisölle kun esiinnyimme niin kyllä siellä oli porukalla hauskaa! Teki hyvää itsellekin nähdä, että jengi näille jutuille nauraa, sillä kun on pitkän aikaa tässä tätä hommaa tehnyt ja käsikirjoitusta hionut, niin on tullut jo mieleen, että onko tämä edes hauskaa, hän tuumaa.

Jo ennen kiertueen alkua pohjoisen suunnilta tuli palautetta kiertueen painottumisesta etelään. Niinpä rundi jatkuu keväämmällä esimerkiksi Ouluun ja Rovaniemelle.

Samat jutut uppoavat kaikille

Ismo Apell kuvaa roolihahmoaan Jaskaa työtä vieroksuvaksi vekkulaksi venkuliksi, suoraselkäiseksi savolaiseksi, jonka omatunto on kuin kumilenkkiä.

Yhtäläisyyksiä roolihahmon kanssa ei siis paljoa löydy.

- Tai no ehkä se savolaisuus, tapa kiännellä ja viännellä asioita, jostain syvältä sisimmistä kumpuaa. Mutta työtä en vieroksu, ennemminkin voisin sanoa itseäni työnarkomaaniksi, hän vertailee.

Onnen kerjäläisiä mainostetaan koko kansan viihteenä. Apell tietää kansan riveissä vallitsevan yhä syvän kunnioituksen Jaakko Tepon tuotantoa kohtaan. Hän myös uskoo, että sama huumori pätee nuorisollekin.

- Nuorempi polvihan on siitä kiitollisessa asemassa, että he kuulevat nämä vitsit nyt ekan kerran. Ja kun nämä jutut on itseä naurattanut 15-vuotiaana, niin mikä olisi muka niin radikaalisti muuttunut, että ne eivät tämän päivän 15-vuotiaita jaksaisi naurattaa, hän kummastelee.

Viiden lapsen isänä hän tietää mistä puhuu.

- Käräytin tuossa yksi ilta omat lapseni netistä katsomasta Vesku Show:n Nassesetä-videoita. He nauroivat aivan kippurassa lattialla! Videothan ovat vanhoja, mutta niin loistavia. Se osoittaa sen, että jos on tarpeeksi hyvä tarina, se kyllä kantaa aina uudestaan ja uudestaan. Joten miksei Jaskankin tuotanto nuoria houkuttaisi.

"Maanpäällinen ikoni"

Apell näkee Jaakko Tepon tuotannon musikaalin tekemisen arvoisena.

- Jaska on ikoni maan päällä! Pelkästään hänen sairastumisensakin takia haluan nostaa hänelle hattua, ja missä paremmin voisin sen tehdä, kuin lavalla hänen teoksiaan esittäen, Apell toteaa.

Jaakko Teppo on kiertueesta innoissaan. Hän on jopa harkinnut lähtevänsä mukaan tien päälle, kiertue-elämäntyyli kun on lähestulkoon veressä.

Apell kuvailee Jaakko Tepon vuodattaneen liikutuksen kyyneleitä nähdessään näytöksen ensimmäistä kertaa. Tähti itse onkin yksinkertaisesti sitä mieltä, että musikaali on erittäin onnistunut.

- Enhän minä nyt mikään teatteriasiantuntija ole, kun en ole aikaisemmin edes teatterissa käynyt. Ja kovin erilaisia lava- ja estraditaide ovat keskenään. Kyllä Virkkunen ja kumppanit ovat onnistuneet luomaan oikean fiiliksen lavasteineen ja puvustuksineen. Minä tykkäsin ja yleisökin tykkäs ja sehän se on viihteen tekemisessä tärkein juttu, Jaakko Teppo latelee.

Onnen kerjäläiset -musikaali on suuri kunnianosoitus Jaakko Tepolle ja hänen tuotannolleen. Musikaalin tuomia tuntemuksia hän kuvailee omaan tyyliinsä.

- Minähän olen koko ajan saanut tämän prosessin aikana henkisiä orgasmeja. Nyt ei puutu siis enää kuin niitä fyysisiä!

Lähteet: YLE Tampere / Henna Kujala