Led-valot tuikkivat nykyryijyssä

Maaningan käsityökeskuksessa ahkerat kädet ovat innostuneet valmistamaan valoryijyjä. Perinteinen ryijy elää kaikissa muodoissaan.

ryijyt
Valoryijy
ValoryijyYLE / Heidi Törnroos

Valoryijy on uusimpia käsityönharrastajien villityksiä. Työssä yhdistyy tekniikka, nykyaika ja vanha ryijyntekoperinne. Ohjaaja Merja Miettisen mukaan tällaisia ryijyjä on kyllä tehty jo muutaman vuoden ajan, mutta aina uusia käsityönharrastajia löytyy, jotka haltioituvat nähdessään valaistun ryijyn.

- Pimeällä kuljin neuvonta-aseman ohi. Ikkunassa oli tämä valoryijy ja sitten lehestä huomasin, että kurssi on täällä. Niin, totta maar läksin heti, oitis. Näin kertoo Leena Kaija ensi ihastumisestaan valoryijyyn.

Tekniikka on yksinkertainen. Paperinarut pujotetaan neulalla verkkopohjakankaaseen ja tehdään ryijysolmu. Pohjaan jää pienet reiät, joihin pystyy takapuolelta pujottamaan led-valot.

- Valoryijy on tullut jäädäkseen ja aina kun uusi ryijy valmistuu on se oikein valonjuhlien paikka, hehkuttaa ohjaaja Merja Miettinen.

Maaningan käsityökeskuksessa ahkeroi kymmenkunta aktiivista harrastajaa viikottain. Kudonnan työpajatoiminnan lisäksi keskuksessa pidetään erilaisia kädentaitokursseja. Myös koululaisille suunnattu toiminta on erittäin vilkasta.

Lähteet: YLE Savo