1. yle.fi
  2. Uutiset

Harkkahousut opettavat lapsen kuivaksi

Kun lapsi oppii, mikä on housuun tehdyn hädän seuraus, oppii hän pian kuivaksi. Oppimisen avuksi on kehitetty harjoitteluhousut. Kestovaippayhdistys levittää vaippoihin liittyvää tietoutta nyt myös Kokkolassa.

Kotimaan uutiset
Kestovaipan voi koota kuvan kuorista ja erillisistä sisävahvikkeista.
Kestovaipan voi koota kuvan kuorista ja erillisistä sisävahvikkeista.YLE / Minna Rosvall

Harkkahousut ovat pikkuhousumallisia vaippoja. Niissä on nestettä imevät toppaukset, mutta ne jättävät lapsen ihon pinnan kosteaksi. Epämiellyttävän tunteen kautta lapsi oppii pidättelemään hätäänsä. Tämä tukee kuivaksi oppimista ja samalla vanhempien hermoja.

Harkkahousuihin voivat hypätä niin kertakäyttö- kuin kestovaippojakin käyttävät lapset.

- Kun lapsi sanoo, ettei hän halua vaippoja, koska ne ovat vauvoja varten, voi lapselle sanoa, että laitetaan nämä pikkuhousut, opastaa Hanne Nisula, Kestovaippayhdistyksen Pohjanmaan osastosta.

Hanne Nisula tunnustaa hurahtaneensa myös kestovaippojen tai harkkahousujen päälle puettaviin villahousuihin.

- Niitä on mukava neuloa, meidän 2-vuotiaalla tytöllä on aina villahousut, oli sitten vaippa tai ei. Villahousut sieppaavat ohivuodot ja pitävät päällimmäiset vaatteet ja ihon kuivana.

Nisulan mukaan vanhaa V V V eli vauvan vessähätä viestintä -sääntöä herätellään myös uudelleen henkiin. Lapsi oppii viestimään hädästään, kun oppii sen seurauksen eli märät housut.

- Useimmat lapset eivät halua kakata vaippaan, aikuiset eivät vain välttämättä tajua, että lapsella on vessahätä, sanoo Nisula.

Kestovaippayhdistys on aloittanut kokoontumiset Kokkolassa

Kestovaippayhdistys on käynnistänyt nyt toiminnan myös Kokkolassa. Kuukausittaisissa kokouksissa kestovaippojen käyttävien lasten vanhemmat ja asiasta muuten kiinnostuneet löytävät samanhenkistä seuraa ja pääsevät vaihtamaan kokemuksiaan.

- Toki myös esimerkiksi villahousut ovat kestopuheenaihe kokouksissa, sanoo Nisula.

Kestovaippayhdistys kokoontuu Kokkolassa joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko Koivutuvalla kello 10-12, osoitteessa Mäntynäädänkatu 6.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi