Kuopion viulukilpailun finalistit selvillä

Kuusi viulistia selvitti tiensä Kuopion viulukilpailun välieristä viikonlopun finaaliin. Arvostelulautakunnan puheenjohtajan Ilkka Kuusiston mukaan kilpailun taso oli niin korkea, että moni muukin välieriin selvinnyt olisi kelvannut myös loppukilpailuun.

kulttuuri

Lauantain ja sunnuntain loppukilpailussa voitosta mittelevät Sebastian Silén, Tuuli Talvitie, Linda Bärlund, Sara Etelävuori, Kreeta-Julia Heikkilä ja Mira Mäkäräinen. Alkueriin osallistui 31 viulutaituria, joista 16 pääsi välieriin.

Bärlund soittaa finaalikonsertokseen Tshaikovskia ja Mäkäräinen Brahmsia. Muut neljä ovat valinneet loppukilpailuun Sibeliusta. Ilkka Kuusistoa se ei yllättänyt, onhan Sibelius suomalaisen viulistin perusohjelmistoa.

Kuusisto sanoo, että tuomaristo kykenee erottelemaan soittotaidon soitetusta musiikista, joten kolmesta eri konsertosta ei ole lainkaan haittaa.

Myös viisi vuotta sitten edellisissä kilpailuissa voitosta kamppaili viisi naista ja yksi mies. Kuusiston mukaan se on ajan kuva: viulunsoitto on naisten laji.

Kuopion viulukilpailun finaali kuullaan YLE Radio 1:ssä lauantaina ja sunnuntaina alkaen kello 19.

Kuopion viulukilpailut järjestetään nyt 11. kerran. Joka viides vuosi järjestettävän tapahtuman tarkoituksena on herättää kiinnostusta viulumusiikkiin. Ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 1967.

Lähteet: YLE Uutiset / Anniina Wallius