Haiti sijaitsee vaaravyöhykkeellä - suurjäristyksiä sattuu harvemmin

Maanjäristykset Haitissa ja muualla Karibian alueella ovat varsin tavallisia, mutta todella voimakkaita ja suurituhoisia järistyksiä alueella sattuu asiantuntijan mukaan suhteellisen pitkin väliajoin. Edellisestä samaisella Hispaniolan saarella sattuneesta tuhoisasta järistyksestä on yli puoli vuosisataa.

Ulkomaat

Haiti kuuluu seismisesti aktiiviseen alueeseen, jossa mannerlaatat liikkuvat. Tällaisella alueella aikajänne järistysten välillä voi olla pitkäkin. Edelliset suuret järistykset tässä siirrosjärjestelmässä olivat 1869 ja 1700-luvun puolivälissä, sanoo Helsingin yliopiston seismologian laitoksen johtaja Pekka J. Heikkinen. Tosin niinikään Hispaniolan saaressa Dominikaanissa tasavallassa menetettiin ihmishenkiä vuonna 1946 järistyksessä, jonka voimakkuudeksi mitattiin 8,0 Richterin asteikolla.

Toisaalta Karibian alueella sattuu Heikkisen mukaan järistyksiä tämän tästä. Useimmiten järistyksiä esiintyy merialueella, jolloin niistä ei aiheudu haittaa elleivät ne synnytä tsunamia. Varsinkin Pienten Antillien saarten tienoilla järistyksiä on melko usein, Heikkinen sanoo.

-Viimeksi vuonna 2007 siellä mitattiin järistys, joka oli voimakkuudeltaan 7,4 Richterin asteikolla, Heikkinen muistuttaa.

Rakennuskanta on Haitissa ehkä ollut heikohkoa, koska suuria järistyksiä ei ole pitkään aikaan esiintynyt. Toisaalta järistys joka on voimakkuudeltaan 7,0 Richterin asteikolla voi tuhota hyvinkin rakennetun talon, Pekka J. Heikkinen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset