1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vapaat teatteriryhmät lippuyhteistyöhön

Kiristyneen taloustilanteen vuoksi vapaat teatteriryhmät joutuvat etsimään uusia yhteistyömuotoja. Kuusi helsinkiläisteatteria on juuri aloittanut yhteisen lipunmyynnin.

Helsingin Punavuoren seudulla sijaitsevat kuusi vapaata teatteriryhmää on ryhtynyt yhteistyöhön. Universum –yhdistykseen kuuluvat Aurinkoteatteri, Teater Mars, Sirius Teater ja Teatteri Venus, sekä itsenäisinä toimivat Teatteri Takomo ja Klockriketeatern ovat aloittaneet yhteisen lipunmyynnin.

Tämän lisäksi kyseiset kuusi teatteria järjestävät tulevaisuudessa yhteisiä tapahtumia ja tempauksia.

Kolme esitystä kahden hinnalla

Lippuyhteistyön kautta Rööperin teattereille on tullut mahdolliseksi houkutella katsojia tänä vuonna alennuskampanjalla. Jos asiakas ostaa kaksi lippua joihinkin kuudesta teatterista, hän saa kolmannen lipun yhdellä eurolla. Asiakkaan tulee vain säilyttää käytettyjen lippujen kannat ostaessaan kolmatta lippua. Alennus koskee vain teattereiden omia tuotantoja, ei vierailuesiyksiä.

Myös Kansallisteatterin Nevala patistaa yhteistyöhön

Yhteistyön puolesta puhui myös Kansallisteatterin pääjohtaja Maria-Liisa Nevala esitellessään tänään teatterin kevätohjelmistoa. Kun kulttuurin resurssit vähenevät, mutta koulutus ei, tulee pitää huolta siitä, että ammattilaiset pysyvät oman alan töissä, linjasi Nevala. Ratkaisu on yhteistyö.

- Olen vakuuttunut, että yhteistyö on ainoa tie saada koulutetut ihmiset tekemään tulevaisuudessa sitä työtä, mihin heidät on koulutettu. Koen myös, että Suomessa on tarvetta pienten ryhmien ja isojen talojen yhteistyölle. Tästä ei ole virallisella taholla puhuttu.

Nevala on samaa mieltä kuin taiteen keskustoimikunnan uusi puheenjohtaja Leif Jakobsson, joka linjasi keskiviikon Helsingin Sanomissa, että kulttuuritilat pitäisi saada nykyistä paremmin kaikkien käyttöön - sekä instituutioiden että vapaiden ryhmien.

- Jakobssonin avaus oli erittäin hyvä. Hän selvästikin lähti ajatuksesta, että pitää olla konkretiaa. Yhteistoiminta ryhmien ja tilat omistavien ammattiteattereiden välillä pitää saada sellaiseksi, että molemmat hyötyvät eikä kumpikaan joudu maksumieheksi, Nevala sanoo.

Nevala jää eläkkeelle Kansallisteatterin johdosta ensi kesänä.