Shell lupailee: Ruotsista kaasumaa

Royal Dutch Shell-yhtiö aloittaa kaasuntuotannon Ruotsissa, yhtiö ilmoitti keskiviikkona. Shellin mukaan Ruotsissa riittää kaasua ainakin vuosikymmeneksi maan omiin tarpeisiin.

Ulkomaat
YLE/ Juha Silander

-Poraamme ensimmäistä kaasulähdettä ja oletamme sen valmistuvan tämän kuun aikana, kertoo Shellin Ruotsin tiedottaja Henry Carlsson. Maaliskuun loppuun mennessä valmiina on kolme kaasulähdettä.

-Alue on lupaava. Kaasun pitäisi riittää Ruotsin tarpeisiin vähintään kymmeneksi vuodeksi, Carlsson arvioi.

Shell aloitti ns. liuskekaasun koeporaukset viime syksynä kolmella paikkakunnalla Skånessa - Sjöbossa, Hörbyssa ja Tommelillassa.

Poraukset ovat Ruotsin televison mukaan kohdanneet paikallisten asukkaiden kovaa vastarintaa. Alueen ympäristönsuojelijat pelkäävät, että poraukset päästävät raskasmetalleja pohjavesiin. Hörbyssä asukkaat epäilivät jopa mielenterveytensä kärsivän.

Shell kuitenkin uskoo liuskekaasuun niin vahvasti, että yhtiö aikoo myydä muut Ruotsin toimintansa - koko huoltoasemaverkon ja jalostamon Göteborgissa.

Euroopassa Shell poraa liuskekaasua Ruotsin lisäksi myös Ukrainassa. Yhdysvalloissa kaasuntuotannon kasvu on viime vuosina perustunut pääosin liuskekaasuun.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset