1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salonius johtamaan laukkuongelmien selvittelyä

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) on pyytänyt varatuomari Juhani Saloniusta vetämään työryhmää, joka ryhtyy selvittämään lentoliikenteen alihankintaan liittyneitä ongelmia. Salonius setvi ilmailualan ongelmia pitkin viime vuotta ja joutui kertaalleen siirtymään syrjään lahjusepäilyjen takia.

Kotimaan uutiset
YLE

Salonius on suostunut tehtävään. Hänellä on tehtävään myös osapuolten, lentoyhtiö Finnairin, henkilöstövuokrausyritys Baronan, lentokenttätoimintaa harjoittavan RTG Handling Oy:n ja Ilmailualan Unionin IAU:n, tuki.

Ongelmien selvittämisen lisäksi ryhmän tehtävänä on kehittää toimintatapoja ja -malleja ulkoistamistapauksissa.

- Toivottavasti jo työryhmän asettaminen rauhoittaa tilannetta. Tässä näyttäisi olevan paljolti kyse myös tunnepuolen asioista, Salonius arvioi.

Työryhmä aloitti työnsä iltapäivällä ja Salonius uskoo, että riidan osapuolilla on vakavaa halua löytää ratkaisut ongelmiin.

Ministeri Jyri Häkämies sanoo, että edellytykset Saloniuksen työlle ovat olemassa. Häkämies arvioi YLEn Aamu-TV:n haastattelussa, että molemmat osapuolet ovat sitoutuneita kiistan selvittelyyn.

- Uskon, että kaikki ymmärtävät, kuinka vakavasta tilanteesta on kyse ja osapuolet lähtevät vakavalla mielellä ratkomaan ongelmia.

Kaaos kärjistyi marras-joulukuussa

Lentoliikenteen alihankintaan liittyvät ongelmat alkoivat purkautua, kun Finnairin tytäryhtiö Northport myi kuormausliiketoimintansa henkilöstövuokrausyhtiö Baronalle.

Siitä saakka Helsinki-Vantaan lentokentällä on saatu kärsiä eriasteisista laukkuongelmista. Pahin kaaos syntyi marras-joulukuun vaihteessa, kun yli 10 000 matkalaukkua jumittui lentokentälle IAU:n työntekijöiden ulosmarssin aikana. Myös joulunpyhinä oli ongelmia laukkujen toimittamisessa.

Vuoden alussa Ilmailualan Unioni vaatii Finnairia vastuuseen toisen sen käyttämän maapalveluyhtiön, RTG Handling Oy:n, työehtosopimusrikkomuksista. IAU uhkasi katkaista sopimusneuvottelut ja aloittaa työnseisauksen, ellei Finnair korjaisi toimintaansa.

Salonius siirtyi jo kerran syrjään

Juhani Salonius kertoo, että häntä pyydettiin työryhmän johtoon tiistai-iltana.

- Aika paljon olen joutunut tätä asiaa seuraamaan eri tehtävissä matkan varrella, hän sanoo.

Viime vuoden elokuussa eläkkeelle jäänyt entinen valtakunnansovittelija Salonius setvi ilmailualan ongelmia pitkin viime vuotta.

Helmikuussa hän jättäytyi lahjusepäilyjen vuoksi pois Finnairin lentäjien lakon sovittelusta. Sovittelua jatkoi piirisovittelija, nykyinen valtakunnansovittelija Esa Lonka.

Suomen Liikennelentäjien Liitto väitti tuolloin, että Finnair siirsi silloisen valtakunnansovittelijan Saloniuksen ja tämän vaimon turistiluokasta bisnesluokkaan Thaimaan-lennolla ja yritti näin vaikuttaa valtakunnansovittelijan päätökseen lakkosovittelussa. Epäily ei johtanut poliisitutkintaan.

- Se tapaus oli aivan omaa luokkaansa, eikä sillä ole mitään tekemistä tämän tehtävän kanssa, Salonius sanoo.

Viimeksi Salonius on selvittänyt ilmailualan ongelmia joulukuussa. Hänen johtamansa työryhmä asetettiin ratkomaan matkatavarankäsittelijöiden työkiistaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi