1. yle.fi
  2. Uutiset

Worldwatch haluaa lopettaa kulutushysterian

Maailman ympäristön tilaa tarkkaileva Worldwatch-instituutti haluaa lopettaa kulutuksen kasvuun perustuvan kulttuurin. Maapallo ei kestä kasvava kulutushysteriää, instituutti sanoo tuoreessa Maailman tila -raportissaan.

luonto

Kulttuuri, jossa ihmisen menestys mitataan hänelle kertyvällä tavaramäärällä, on johtamassa maailmanlaajuiseen ympäristön tuhoutumiseen, raportissa todetaan.

Kulutukseen perustuva kulttuuri on saanut syvän jalansijan nykyajan yhteiskunnista. Tämä on johtamassa maapallon rajallisten resurssien kestämättömään käyttöön ja hillittömään jätteiden tuotantoon.

Yhä suurempi osa maailman 6,8 miljardista asukkaasta haluaa kasvattaa maapallon resurssien käyttöä. Tämä heikentää maapallon luonnon tilaa ja pumppaa yhä enemmän ilmakehään sitä lämmittäviä kaasuja.

Worldwatch-instituutin mielestä pienet muutokset, kuten hehkulamppujen vaihto eivät riitä. Kulutukseen perustuva kulttuuri on muutettava perustuksiaan myöten, muuten edessä on ennen pitkää sivilisaation romahdus, instituutti uhkaa.

Instituutti toivoo kaikkia tahoja; hallituksia, kirkollisia johtajia ja koululaitosta viemään sanaa kulutustottumusten muuttamisen tarpeellisuudesta.

Macho-miehille uudet ylpeydenaiheet

Ihmisten ajattelutapa on muutettava uudenlaiseksi. Esimerkkinä raportissa mainitaan miesten machoilu, joka tähän saakka on perustunut ajatukseen, että tosimiehellä onm oltava mahdollisimman suuri auto.

Tulevaisuudessa tosimiehen on oltava ylpeä siitä, ettei omista autoa lainkaan, Worldwatch-instituutti ehdottaa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi