1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kaustis-keskustelu ärsyttää ohjelmajohtajaa

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmajohtaja Jyrki Heiskanen on närkästynyt juhlien ohjelmakeskustelusta. Hänen mielestään julkisuudessa on korostettu väärin ulkomaisten esiintyjien aiheuttamaa taloudellista taakkaa ja osuutta ohjelmistossa.

kulttuuri
Kuvassa Orkestar Bordurka keikalla Areenalla.
Raila Paavola / YLE

Heiskanen korostaa, että ohjelmabudjetista käytettiin viime vuonna 60 prosenttia kotimaisista ja kaustislaisista esiintyjistä aiheutuneisiin kuluihin. Hänen mukaansa ohjelmabudjetti oli pari vuotta sitten 300 000 euroa, eikä juhlaorganisaation velkaantuminen johdu ohjelmajohtajan mukaan ulkomaisista esiintyjistä aiheutuneista kuluista.

Ohjelmajohtaja Jyrki Heiskanen on närkästynyt erityisesti Kaustisen kunnanvaltuuston perussuomalaisten ryhmäjohtajan Toivo Mäkelän esittämästä kritiikistä.

- Mäkelä ei ole kysynyt minulta yhtään mitään ohjelmiston rakentamisesta tai festivaaliohjelmasta niiden 22 vuoden aikana, jotka olen ollut Kaustisella töissä. Ehkä kannattaisi, jotta jatkossa vältyttäisiin esiintyjiä ja esiintyjäbudjetointia koskevilta virheellisiltä kommenteilta, Kaustinen Folk Music Festivalin ohjelmajohtaja Jyrki Heiskanen sanoo.

Toivo Mäkelä totesi maanantaina YLE Radio Keski-Pohjanmaan festivaaleja käsitelleessä ohjelmassa, että kunnanvaltuutetut eivät ole saaneet riittävästi tietoa juhlien järjestelyistä ja taloudesta. Mäkelä arvioi tuolloin, että erityisesti ulkomaiset esiintyjät rasittavat festivaaliviikon taloutta. Hän vaati kotimaisten esiintyjien osuuden lisäämistä ohjelmistossa.

Budjettia karsitaan jo

Heiskanen muistuttaa, että säätiön johdolla juhlien säästökuuri on jo aloitettu. Viime kesänä ohjelmabudjetti laskettiin n. 250 000 euroon. Ohjelmistoon varatusta summasta käytettiin 150 000 euroa kaustislaisten esiintyjien esiintymispalkkioihin sekä muista kotimaisista esiintyjistä aiheutuneisiin kuluihin. Ulkomaisiin esiintyjiin käytettiin hänen mukaansa noin 100 000 euroa ja sillä summalla festivaaleilla esiintyi 11 ulkomaista ryhmää kahdeksasta eri maasta.

Ensi kesän ja seuraavien vuosien ohjelmistobudjeteista on karsittu vielä 50 000 euroa. Festivaaliviikko lyhenee kahdella päivällä ja erityiset maateemat jäävät pois.

Kaustisen kunnanvaltuuston toiseksi suurin poliittinen ryhmä perussuomalaiset, jolla on kymmenen valtuutettua, on suhtautunut kielteisesti festivaalien taustayhteisön kansanmusiikkisäätiön kriisirahoituspyyntöihin. Toivo Mäkelä arvioi, että rahankäyttö on ollut holtitonta. Juhlien järjestelyvastuu tulisi ryhmäjohtaja mielestä siirtää kunnan omistamalle yhtiölle pois Kansanmusiikkisäätiöltä, johon poliittiset päättäjät eivät ole saaneet riittävää valvontaotetta.

Kritiikistä närkästynyt Heiskanen korostaa, että kaikki ohjelmaviikon kulut on kirjattu tarkoin omille momenteilleen, ja kulujen kehitystä seurataan kriittisesti.

- Jäimme viime kesän kokonaiskävijätavoitteestamme vain kolmisen tuhatta. Ulkomaisten esiintyjien konsertit olivat täynnä väkeä, Heiskanen sanoo. Hänen mukaansa ohjelmistoa on pyritty rakentamaan laajoissa kävijätutkimuksissa esitettyjen toiveiden mukaisesti, tiukka ohjelmistobudjetti huomioiden, sanoo Heiskanen.

Markkinointi sosiaalisessa mediassa

Heiskanen myöntää, että vuosien 2007 ja 2008 markkinointikulut olivat ylisuuria. Kustannuksia kertyi erityisesti ylisuurista lehtimainoskampanjoista.

- Jatkossa Kaustisen juhlat hyödyntää markkinoinnissaan entistä enemmän, lähes kustannuksetonta sosiaalista mediaa, jonka kävijätutkimuksemme ovat osoittaneet nykyisin tärkeimmäksi yleisömme tiedonsaantikanavaksi. Heiskanen sanoo ja sanoo linjausten osoittautuneen oikeaksi viime kesänä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi