Maailman kallein mauste, kilohinta jopa tuhansia euroja

Maailman kallein mauste on sahrami. Kilohinnaltaan sahrami maksaa jopa useita tuhansia euroja. Maustetta saadaan krookuksen sukuisen sipulikasvin kuivatuista emin luoteista. Luotien kerääminen on käsityötä ja vie paljon aikaa.

Sahrami on suosittu mauste esimerkiksi joulupullassa. Kuva: YLE / Eila Haikarainen

Santa-Marian toimitusjohtaja Jukka Sipilä kertoo, että sahramin valmistusainetta viljellään ainoastaan muutamassa maassa. Mauste on vaikeasti kerättävää, kerääminen on aikaavievää ja kallista.

- Meidän tietojemme mukaan sahramia viljellään ainaostaan muuutamassa maassa. Luotit ovat vaikeasti kerättäviä ja grammankin kasaan saaminen kestää pitkään. Viime vuosina satoja on tuhoutunut ja sodat viljelualueilla ovat vaikeutttaneet saatavuutta. Saatavuuden heikennyttyä viimeisten kolmen vuoden aikana hinta on noussut todella jyrkästi, toteaa Jukka Sipilä.

Sahramin valmistusaineena käytettyjen emiluotien kerääminen on haastavaa. Yhteen maustegrammaan tarvitaan tarvitaan 200–600 käsin kerättyä luottia.

- Kerääminen tapahtuu sillä tavalla, että varsinkin Espanjassa kukkapellot ovat parhaimmillaan ja kauneimillaan loka- marraskuussa. Aamukasteen aikaan mennään pelloille ennen auringonnousua kukkia poimimaan. Sen jälkeen ne viedään suojaa varjoon ja emiluotit kuivataan auringossa. Emiluoteja on kolme kukassa ja tämä tekee keruun hankalaksi. Kuluu aikaa ennen kuin maustemäärä on saatu koottua. Kuivatut mausteluotit jauhetaan tai pakattaan kokonaisina, kertoo Eija Laakso Santa-Mariasta.

Laakson mukaan sahrami on suomalaiseen makuun voimakas mauste. Sen makua voi luonnehtia ylellisen aromikkaaksi ja se sopii mausteeksi monenlaiseen ruokaan. Suomessa sitä käytetään yleisemmiin kalaruoissa ja leivonnaisissa.

- Suomalaiseen makuun sahrami sopii erityisen hyvin lohikeittoon. Sen lisäksi sahramia käytetään erityisesti joulun aikaan joulupullaan sekä pääsisäispullaan. Joulu ja pääsiäinen ovat ajankohtia, jolloin sahramia meillä eniten käytetään, kertoo Eija Laakso