Hengenpelastusmitali Jokelan opettajalle

Jokelan kouluampumisten aikana opiskelijoiden ja opettajien henkiä pelastanut opettaja Tiina Lappalainen saa hengenpelastusmitalin toiminnastaan. Lappalainen esti ampujan pääsyn koulun ruokasaliin lukitsemalla ovet ja evakuoi ruokasalin oppilaista.

Kotimaa
Luodin reikiä Jokelan koulun ruokalan ovessa
Keskusrikospoliisi

Lappalainen onnistui evakuoimaan koulun ruokasalin miltei tyhjäksi oppilaista sekä lukitsemaan ovet juuri ennen kuin ampuja saapui paikalle. Ruokalassa oli 30–40 henkilöä ennen evakuointia.

Tämän jälkeen Lappalainen juoksi opettajainhuoneeseen, missä hän varoitti ihmisiä ja sieltä kansliaan, jonka ovet hän myös onnistui sulkemaan ennen kuin ampuja ehti niiden luokse.

Etelä-Suomen lääninhallitus toteaa, että Lappalainen toimi erittäin rohkeasti ja neuvokkaasti ja sai pelastettua useiden ihmisten hengen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Anneli Taina luovuttaa hengenpelastusmitalit Helsingissä ensi viikon keskiviikkona.

Mitali myös kahdelle helsinkiläiselle

Mitalin saavat myös helsinkiläinen Santtu Kaislaniemi, joka pelasti henkilön palavasta autosta. Pelastettu henkilö oli lähtenyt käynnistämään parkkipaikalla ollutta autoaan, kun se syttyi tuleen.

Kaislaniemi onnistui raahaamaan tokkuraisen kuskin pois autosta ja heti sen jälkeen auto leimahti kokonaan liekkeihin.

Helsinkiläinen Merituuli Keskinen puolestaan pelasti selälleen ulkogrillin päälle kaatuneen henkilön. Grillin päälle kaatuneen henkilön vaatteet syttyivät palamaan, jolloin Keskinen ryhtyi kasteluletkulla sammuttamaan henkilön vaatteita ja esti palon leviämisen.

Hengenpelastusmitali on tunnustus erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Lähteet: YLE Helsinki