Sikainfluenssapotilaalle voi jäädä pysyvä keuhkovaurio

Sikainfluenssaan liittyvä raju keuhkokuume saattaa aiheuttaa osalle sairastuneista vakavia keuhkovaurioita. Keuhkovauriot liittyvät sikainfluenssalle tyypilliseen äkillisen happivajauksen ARDS-oireyhtymään.

terveys

Esimerkiksi Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa (KYS:ssa) sikainfluenssan vuoksi tehohoidossa olleista 17 henkilöstä noin viidelle on tullut pitkäaikaisia keuhko-oireita.

Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa keuhkokuumeen vuoksi tehohoidossa on ollut yhdeksän potilasta. TAYS:in osastoylilääkäri Jukka Lumion mukaan on vielä varhaista sanoa, kuinka vakavia keuhkovauriot näiden potilaiden kohdalla ovat.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (TYKS:ssa) taasen tehohoidossa on ollut kymmenen sikainfluenssapotilasta. Viimeisin heistä pääsi kotiin viime maanantaina.

- Meillä on ollut pitkään hoidossa potilaita ja voi olla, että jotain jää elimistöön. Vaihtoehtoja ei voi sulkea pois, miettii TYKS:n infektiolääkäri Reijo Peltonen.

Koottua tietoa koko maan tapauksista ei ole vielä saatu, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Potilalle aiheutunutta pysyvää haittaa voi varmuudella arvioida vasta pitkän toipumisajan päätyttyä, ehkä vasta vuoden päästä.

Lumio muistuttaa, että kaikki sikainfluenssaan sairastuvat eivät saa vakavaa keukokuumetta. Kausi-influenssassa vakavat happivajausoireet ovat harvinaisempia.

Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa (OYS:ssa) tehohoidossa on ollut 16 varmistettua sikainfluenssatapausta, joista seitsemällä on ollut vakavia happivajausoireita. OYS:n pandemiapäällikkö Hannu Syrjälän muutosten pysyvyyttä tai vaikeusastetta potilaiden kohdalla ei vielä ole mahdollista arvioida. Myös hengityskonehoidosta toipuminen itsessään voi joissain tapauksissa viedä aikaa.

Lähteet: YLE Uutiset