The Economist: Nato tekee Baltian maille puolustussuunnitelman

The Economist lehden mukaan Nato on päättänyt, että Liettualle, Latvialle ja Virolle laaditaan alueelliset puolustussuunnitelmat.

Ulkomaat

Läntisen Euroopan maat ovat Saksan johdolla jyrkästi vastustaneet sellaisten laatimista, koska arvelevat sen provosoivan Venäjää. Lehden mukaan ne ovat nyttemmin taipuneet Yhdysvaltain kovan painostuksen edessä.

Lehden tietojen mukaan Baltian maita koskevat puolustussuunnitelmat tullaan muodollisesti hyväksymään Puolaa varten laaditun suunnitelman liitteinä. Virallista päätöstä asiasta ei kuitenkaan vielä ole tehty. Baltian uutistoimisto BSN kysyi asiasta Liettuan puolustusministeriltä Rasa Juknevicieneltä, joka kuitenkin kieltäytyi kommentoimasta:

- Tällaisista suunnitelmista, jos niitä on olemassa, ei keskustella julkisesti, ministeri totesi uutistoimistolle.

Joulukuussa Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite antoi BNS:lle haastattelun, jossa hän korosti, että Liettua, Latvia ja Viro ansaitsevat tällaisen suunnitelman:

- Jos Nato on puolustusliitto, sen on varauduttava puolustamaan jäseniään. Muilla Nato-mailla tällaiset suunnitelmat on... Me olemme ansainneet turvatakuut ja puolustussuunnitelmat, Grybauskaite totesi joulukuussa.

Lähteet: BSN, YLE Uutiset