1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina vaihtoi Tiibetin johtajia

Kiina on nimittänyt uuden kuvernöörin epävakaiseen Tiibetiin. Kiinan valtion tiedotusvälineet kertoivat, että uusi kuvernööri on Padma Choling, entinen Kiinan armeijan sotilas. Hän on korkein tiibetiläinen johtaja alueen hallinnossa.

Samalla Kiina siirsi edellisen kuvernöörin Qingba Puncogin Tiibetin alueparlamentin puhemieheksi. Hän johti Tiibetiä, kun Kiina tukehdutti Kiinan vastaiset mielenosoitukset kovin ottein kaksi vuotta sitten. Mielenosoituksissa vaadittiin nykyistä enemmän itsehallintoa ja valtaa tiibetiläisille.

Nimitysten ei odoteta muuttavan Kiinan kommunistisen puolueen ja hallituksen politiikkaa Tiibetissä. Todellista valtaa maakunnassa käyttää paikallisen kommunistisen puolueen johtaja Zhang Qingli.

Zhang valvoo Kiinan kommunistisen puolueen ohjeistamana tiukasti poliittisten ja yhteiskunnallisten ryhmien toimintaa, tiedotusvälineitä ja buddhalaisluostareiden hallintoa. Nykyinen Kiinan presidentti ja puoluejohtaja Hu Jintao oli Tiibetin puoluejohtaja vuosina 1988-92.

Kiinan mukaan kaksi vuotta sitten pääkaupungissa Lhasassa kuoli yhteenotoissa ja mellakoissa 22 tiibetiläistä. Dalai Laman johtaman Tiibetin pakolaishallituksen mukaan kuolleita oli yli 200 ja ainakin tuhat loukkaantui levottomuuksissa ja turvallisuusjoukkojen käsissä.