SPR:n klinikka lähtee Haitiin

Suomen Punainen Risti on valmis lähettämään liikkuvan klinikan Haitiin maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. Ulkoministeriö on torstaina myöntänyt 750 000 euroa kenttäsairaalan rahoitukseen.

Kotimaa

Liikuteltava klinikka lähetetään Haitiin Kansainvälisen Punaisen Ristin avunpyynnön perusteella. Tavoitteena on, että kone lähtisi kohti Haitia huomisaamuna mukanaan kenttäsairaala ja kaksi avustustyöntekijää. Henkilökunnaksi lähtee myöhemmin vielä kuusi suomalaista.

Ensimmäinen suomalainen SPR:stä on jo matkalla Haitiin. Pauli Immonen menee paikalle osana Sveitsin Punaisen Ristin logistiikkaryhmää. Hänen tehtävänään on koordinoida Haitiin lentämällä saapuvaa apua.

Lisäksi SPR on päättänyt antaa katastrofirahastostaan 200 000 euroa Haitiin.

Haitin tiistainen maanjäristys on vaatinut jopa 100 000 uhria. Alueelle on jo lähetetty apua, mutta lisäavun tarve on valtava suuren uhrimäärän ja valtavien tuhojen takia.

FinnRescue Finland -ryhmä lähtökuopissa

Luonnononnettomuuksien pelastustehtävissä käytettävä Kriisinhallintakeskuksen alainen FinnRescue Finland -ryhmä on valmiina lähtemään Haitiin niin nopeasti kuin pyyntö siitä tulee.

- Olemme jo kartoittaneet mahdollisia lentoja, mutta toistaiseksi kaikki koneet ja lennot Haitiin ovat aivan täynnä, kertoo Kriisinhallintakeskuksen koulutussuunnittelija Jari Suokonautio.

Suokonaution mukaan Suomesta voisi lähteä noin 30 hengen ryhmä parhaimmillaan alle 12 tunnissa, mutta Haitin tilanteen takia pääsy onnettomuusalueelle saattaa kestää useita vuorokausia.

- Pitää myös muistaa, että maanjäristystapauksissa eloonjäämisen mahdollisuudet heikkenevät oleellisesti kolmessa vuorokaudessa. Suokonautio muistutti.

Suomesta paikalla on jo lähetetty kaksi tietotekniikka-alan asiantuntijaa, joilla on mukanaan noin 100 kiloa laitteita, lähinnä tietokoneita ja satelliittipuhelimia.

- Kaksikon tehtävänä on taata satelliittiyhteyksien toimiminen paikan päältä maailmalle ja siellä Haitissa, kertoo Jari Suokonautio.

World Vision jo aloittanut työt Haitissa

Avustusjärjestö World Vision on jo aloittanut avustustyöt Haitissa. Järjestöllä on paikalla noin 370 ihmistä, jotka jakavat varastoissa olleita ruoka-, vaate- ja ensiapupakkauksia apua tarvitseville.

Suomen World Vision tukee Haitin operaatiota 100 000 eurolla. World Visionin työ Haitissa keskittyy erityisesti lapsiin.

Plan Suomi mukana hätäapurahoituksella

Plan Suomi auttaa Haitin maanjäristyksen uhreja ulkoministeriön 100 000 dollarin katastrofiarahoituksella. Rahat menevät kansainvälisen Planin kautta alueen pelastustyöhön. Kansainvälinen Plan on lähettänyt paikalle joukon katastrofiavun ammattilaisia.

Lisäksi Plan Suomi kerää lahjoituksia uhrien auttamiseksi. Suomalaisilla Planin kummeilla on Haitilla yli 800 kummilasta.

Lähteet: YLE Uutiset