Hyppää sisältöön

YLE näkyy terävänä vuoden kuluttua

YLEn teräväpiirtolähetysten aloittamisajankohdasta ei ole vielä saatavissa aivan tarkkaa kuvaa. Todennäköisintä se on kuitenkin ensi talvena, jolloin toiminta käynnistyy koelähetyksillä. Kuluttajille teräväpiirtoisuus on vapaaehtoista.

YLEn Aamu-TV:n haastattelema ohjelmistoalueen johtaja Olli-Pekka Heinonen lupasi HD-lähetyksiä, mutta ei paljastanut vieläkään tarkempia päivämääriä. Kuitenkin, mikäli rahoitus ja näytettävät ohjelmat ovat ensi talvena kunnossa, näkyy YLE silloin myös teräväpiirtoisena.

- Pyrimme lähtemään sellaisella ohjelmatarjonnalla, josta on mahdollisimman paljon HD-tuotettua materiaalia olemassa. Tällä hetkellä draamat, sarjat, dokumentit sekä kansainvälistä ohjelmatarjontaa ja tietenkin urheilutapahtumat tuotetaan jo HD-tasoisena. Varmaan silloin nämä ohjelmistoalueet tulevat korostumaan, Heinonen sanoo.

Heinonen lupaa, että aikataulu tarkentuu vielä kevään aikana. Ratkaisevana tekijänä ovat myös verkko-operaattoreiden toimiluvat. Osalla operaattoreista sellainen jo on, osalla ei.

Pääkaupunkiseudulta provinssiin

HD-lähetykset ovat aluksi katsottavissa pääkaupunkiseudulla. Tavoitteeksi Heinonen asettaa, että noin 30 prosentilla suomalaisista on mahdollista olla teräväpiirron äärellä toiminnan alkaessa. Peittoalue olisi kuitenkin nopeasti laajennettavissa 60 prosenttiin.

- Julkisen palvelun kyseessä ollen, myös HD:n olisi palveltava kaikkia. Siksi toiminta on kokeilua vuoteen 2016 saakka, muistuttaa Heinonen.

Teräväpiirron levittäytymisen aikataulu muodostuu myös kuluttajien toiveiden mukaan. Suuria esteitä siltä osin ei ole, sillä jo hyvin monessa taloudessa on tälläkin hetkellä taulutelevisio, joka kykenee vastaanottamaan HD-tasoista kuvaa. Perinteisenlaiset lähetykset ovat toki jatkossa katsottavissa nykyisillä vastaanottimilla.

Teräväpiirrosta ei ole tulossa pikapuolin pakkosyöttöä, sillä tavallinen digitaalinen televisiolähetystoiminta voi edelleen hyvin.

- Nykyisellä vastaanottimella pärjää vielä vuosia eteenpäin. Ja tavallinenkin kuvanlaatu on Suomessa kansainvälisesti verrattuna hyvä, Heinonen toteaa.

Tällä hetkellä YLEä askarruttaa kuvan lisäksi ääni. Monikanavaista 5.1-ääntä on jo lähetyksissä kokeiltu, mutta huonoin tuloksin. Ongelmia ovat aiheuttaneet tietyt 2000-luvun alussa valmistetut digiboksit. YLE selvittää parhaillaan, mistä malleista on kyse. Ennen sitä ei monikanavaista ääntä voida ottaa käyttöön.

.
.