MTV:n ja Nelosen välit tulehtuneet

Kova viestintätalojen välinen kilpailu kiristää tunnelmaa mediamarkkinoilla. Nelonen Media on valittanut Kilpailuvirastolle, koska epäilee MTV3:a määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. MTV Media on ilmoittanut vetäytyvänsä kaikesta yhteistyöstä Sanomakonserniin kuuluvan Nelosen kanssa.

Pekka Karhuvaara Kuva: YLE

MTV Media on päättänyt vetäytyä Suomen Televisioiden liitosta. Liitto on ollut kaupallista televisiotoimintaa harjoittavien tv-yhtiöiden etujärjestö.

Liitto on ollut käytännössä kahden suurimman kaupallisen tv-toimijan eli MTV:n ja Sanoma Osakeyhtiön yhteistyöfoorumi. SuomiTV liittyi Televisioiden liittoon vastikään.

MTV Median toimitusjohtaja, Pekka Karhuvaara, kertoo YLE Uutisille vetäytymispäätöksen johtuvan Sanomakonserniin kuuluvan Nelosen viimeaikaisista kilpailukeinoista. Hän ei halua kuitenkaan yksilöidä syitä tarkemmin.

- Nelonen on käyttänyt sellaisia kilpailukeinoja, että on vaikea olla missään yhteistyössä heidän kanssaan. Kilpailu tuntuu kovenevan siinä määrin, että yhteishengessä yhteisten asioiden edistäminen liittotasollakin on mahdotonta, emmekä pysty olemaan enää keskustelupöydässä luontevasti.

Yhteistyötä ei enää tehdä

Karhuvaaran mielestä kahden kaupallisen kilpailijan yhteistyö liitossa oli muutenkin turhaa.

- Jäsenyydestä ei ollut mitään lisähyötyä meidän omalle edunvalvonnallemme. Se kuitenkin aiheutti paljon turhaa työtä.

Samalla Karhuvaaran mukaan on luontevaa, että kaksi kaupallista kilpailijaa ei enää tee mitään yhteistyötä: näin ei pääse syntymään vaikutelmaa esimerkiksi erilaisista kytköksistä kahden mediatalon välillä.

Televisioiden liitto perustettiin vuonna 1999, se on Viestinnän keskusliiton jäsen. Liiton toiminta on ollut varsin näkymätöntä – se on muun muassa antanut lausuntoja alan lainsäädäntöä koskevissa asioissa.

Nelonen kannellut MTV3:sta kilpailuvirastoon

Nelonen Median mukaan MTV3:n väitteet välien tulehtumisesta viittavat viime kesän tapahtumiin. Tuolloin Nelonen Media teki Kilpailuvirastolle toimenpidepyynnön, joka koski MTV Median epäiltyä määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä.

Sanoma-konsernin sähköisen viestinnän liiketoimintaryhmän, Sanoma Entertainmentin, toimitusjohtaja Anu Nissinen ei kuitenkaan tässä vaiheessa halunnut kertoa Yle Uutisille valituksesta tarkemmin. Nelonen Media kertoi tiedotteessaan, että sen tavoitteena on säilyttää alalla terve kilpailu.