1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: Pohjois-Korea kiristänyt rangaistuksia loikkausyrityksistä

Pohjois-Korea on koventanut loikkausta yrittäneiden ja kiinnijääneiden loikkareiden rangaistuksia, kertoi maan ihmisoikeustilannetta seuraava YK:n erityisedustaja Vitit Muntarbhorn. Muutaman vuoden takaiset passitukset työleireille ovat muuttuneet vankeusrangaistuksiksi.

Ulkomaat

YK:n edustaja Muntarbhorn pitää Pohjois-Korean nykyistä ihmisoikeustilannetta erittäin huonona. Se on viime vuosina mennyt yhä pahempaan suuntaan, hän sanoi. Muntarbhorn kertoi, että käytössä on muun muassa kollektiivinen rangaistus, jossa myös loikkausta yrittäneen perhe saa ankaran rangaistuksen.

Sadattuhannet ovat lähteneet eristyneestä ja rutiköyhästä kommunistivaltiosta, jonka talous on heikentynyt luonnonolojen lisäksi kehnojen kansainvälisten suhteiden ja pakotteiden vuoksi. Kiristynyt riita ulkovaltojen kanssa Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta on jättänyt varjoonsa Kim Jong-ilin hallinnon ihmisoikeusrikkomukset.

Useimmat ulos maasta lähtevät ylittävät kapean joen Kiinan puolelle ja yrittävät jatkaa matkaansa kolmansiin maihin. Kiina pitää heitä taloudellisina pakolaisina ja palauttaa heidät väkisin takaisin Pohjois-Koreaan.

Thaimaalainen Vitit Muntarbhorn on tehnyt viimeisen virkamatkansa Etelä-Koreaan kerätäkseen tuoreita tietoja raporttiinsa. Pohjois-Korea ei ole päästänyt YK:n tarkkailijaa kertaakaan maahan hänen kuusivuotisen kautensa aikana.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi