Sadat siilit menevät lypsylle

Musiikkiluokanopettaja Kirsi Flinckille siili on tuttu eläin – ainakin musiikin kautta. Hän kuulee piikikkään otuksen lypsymatkasta kertovan laulun kakkosluokkalaisten laulamana satoja kertoja musiikkiluokan valintakokeessa.

kulttuuri
YLE / Petri Kuikka

Tulevan syksyn musiikkiluokille haetaan oppilaita jo talven ja kevään aikana. Esimerkiksi Kokkolassa kaikki suomenkieliset tokaluokkalaiset osallistuvat tammikuun aikana musiikin kuuntelukokeeseen ja koelauluun, joiden perusteella noin kolmasosa lapsista saa kutsun varsinaiseen pääsykokeeseen. Vaikka osaa oppilaista koelaulu saattaakin jännittää melkoisesti, yleensä kaikki kuitenkin rohkaistuvat esiintymään opettajan säestämänä ja kannustamana. Laulamisen kynnystä madaltaa sekin, että kukaan muu ei ole suoritusta kuuntelemassa.

- Varmasti tuolla luokassa on etukäteen vähän jännittävä ilmapiiri, mutta sitten esiintymisvuoron koittaessa yleensä hyvin reippaasti kaikki laulavat. Tietysti joukossa on muutamia lapsia, joita laulaminen enemmän ujostuttaa. Yleensä auttaa, että lähden itse mukaan laulamaan ja lauletaan aluksi yhdessä. Sitten he laulavat lopun itse, selvittää Kirsi Flinck.

Myönteisiä yllätyksiäkin löytyy

Joskus etukäteen jännittävien joukosta kuoriutuu todellisia taitureita.

Opettajatkin joskus ihmettelevät, että joku tietty oppilas ei ole aina näyttänyt osaamistaan, mutta ovat sitten koelaulun jälkeen saaneet jatkokutsun pääsykokeeseen. Musiikkiluokalla on mukana sellaisiakin lapsia, jotka eivät aluksi ole edes harkinneet sinne siirtymistä. Sitten kun ovat onnistuneet pääsemään läpi, innostuvat ehkä musiikista sitä kautta, iloitsee Flinck.

Hän sanoo kiinnittävänsä lasten laulamisessa huomiota pääsääntöisesti lähinnä sävelpuhtauteen.

- Kuuntelen sitä, pystyykö laulaja lähtemään pianon kanssa samaan sävellajiin mukaan.

Laulaminen on kivaa

Torkinmäen koulun kakkosluokkalaiset Topias ja Pou vakuuttavat yhteen ääneen pitävänsä laulamisesta. Kumpikin paljastaa harjoitelleensa koelaulussa esitettyä kappaletta Siili menee lypsylle ”kolme tai neljä kertaa”. Vaikka oma laulaminen keskittyykin lähinnä kouluun, sanoo kaksikko muuten kuuntelevansa musiikkia ahkerasti.

- Minä kyllä soitan kännykällä enemmän kappaleita kuin mitään pelleilyääniä, selvittää Topias.

Jännittääkö oma lauluvuoro?

- Joo. Jännittää, myöntää Pou.

- Aika vähäsen, arvioi Topias.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa