1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hatut

Nikitalle löytyy tekijä Torniosta

Yli 40 vuotta hattuja työkseen tehneelle Kaisa Piippolalle hatut ovat paitsi tärkeä asuste, myös elämäntapa. Hänen käsissään syntyvät niin häähatut kuin karvalakitkin. Nykyään Sorja-myymälä toimii Piippolan kotona.

hatut
Nikita nuken päässä.YLE / Kati Siponmaa

Kipakat pakkaset saivat monet kaipaamaan kunnon karvalakkia. Ongelmaksi osoittautui se, ettei myyjiä, saati tekijöitä tuntunut enää olevan missään.

Torniossa on. Yli 40 vuotta hattuja tehnyt ja myynyt Kaisa Piippola siirsi Sorja-nimellä toimivan myymälänsä hiljattain kotinsa suojiin. Entinen asiakaskunta on palvelut löytänyt ja aina joku on osannut kysyjälle vastata, kun Kauppakadulla kulkeva on ihmetellyt, minne Sorja on kadonnut.

Nikitat nyt kotimyymälästä

Kaisa Piippolan kotimyymälästä saa yksilöllisiä, pitkällä kokemuksella valmistettuja päähineitä. Valikoimista löytyy niin kepeää häähattua kuin entiseltä Neuvostoliiton aikaiselta pääministeriltä Nikita Hrustseviltä nimen napannutta karvalakkiakin.

Osan malliston hatuista Kaisa tilaa ulkomailta, mutta esimerkiksi karvalakit valmistuvat omin käsin, tarkoitukseen sopivilla koneilla.

Itse hatuntekijä ei koskaan näyttäydy "ihmisten ilmoilla" ilman hattua ja häneltä löytyykin joka asuun sopiva päähine. Kaisa Piippola on pistänyt merkille tämän päivän pipoja suosivan kulttuurin.

- Se on tämä myssy- ja toppatakkikulttuuri nyt. Harvoin näkee enää esimerkiksi hienompaa rouvaa ulsterissa ja hatussa, sanoo Kaisa Piippola.

Hattu miestä myöten

Arkikäyttöön sopivia päähineitä Piippolan myymälästä löytyy monia. Karvalakkeja saa supikoirasta, ketusta tai vaikka näädästä valmistettuna. Tätä kavahtavalle mallistossa on toki tekoturkishattujakin.

Miehille karvahattujen lisäksi menee nuorekasta, piiloon käännettävillä korvaläpillä varustettua kangashattua.

Hattuja Kaisa Piippola aikoo tehdä niin kauan kuin suinkin pystyy

- Ennen Helsingissä oli yli 80-vuotiaita hattukauppiaita. Se on elämäntapa. Kun siihen on joskus vannoutunut, niin sehän täytyy katsoa peli loppuun, naurahtaa nuorekas hatuntekijä.

Lähteet: YLE Perämeri / Kati Siponmaa

Lue seuraavaksi