Sotaorvot kaipaavat kohtaloilleen tunnustusta

Kaatuneiden Omaisten Liitto etsii sotaorpoja. Tavoitteena on koota rekisteri elossa olevista Suomen sotien sotaorvoista. Esimerkiksi Porissa ja sen lähikunnissa sodassa vanhempansa menettäneitä arvioidaan asuvan 1200.

Kotimaa
Hautajaisvalokuva.
Valokuvassa porilainen Simo Suominen seisoo äitinsä kanssa isänsä haudalla Pomarkun hautausmaalla.YLE / Mari Itkonen

Sotaorpojen toivotaan täyttävän rekisteröintilomakkeen, jolla kartoitetaan myös yhteiskunnalta saatuja avustuksia, kuten koulutustukia.

Vähäosaisille sotaorvoille toivotaan myös löytyvän yhteiskunnalta taloudellista tukea. Tunnustuksen saamisella ei kuitenkaan tavoitella sotaorvoille sosiaalisia etuuksia.

- Me haemme tunnustusta kohtalollemme. Tunnustuksen saaminen voisi ainakin itselläni purkaa sisällä olevaa patoutumaa ja surua, porilainen Simo Suominen toteaa.

Vahva isänkaipuu

Simo Suominen oli reilun vuoden ikäinen menettäessään isänsä. Isä kuoli talvisodassa joulukuussa 1939.

- Vasta nyt eläkeiässä olen ymmärtänyt millaisia vaikutuksia isän kuolemalla olikaan minun ja äitini elämään. Äidillä oli esimerkiksi suuria vaikeuksia leskenä löytää asuntoa, johon pääsimme yhdessä asumaan. Näin ollen jäin usean vuoden ajan paitsi äidin rakkaudesta, jolla on suuri vaikutus pienen lapsen elämään.

Sotaorpojen kohtalot ovat moninaisia, mutta heitä kaikkia yhdistää vahva isänkaipuu.

- Vaikka minulla ei ole omakohtaisia muistoja isästä sisälläni elää valtava isänkaipuu, Porin Seudun Kaatuneitten Omaisten yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Simo Suominen tiivistää.

Sotaorpojen rekisteröintilomake löytyy Kaatuneitten Omaisten Liiton nettisivuilta tai ottamalla yhteyttä lähimpään sotaorpojen tai kaatuneitten omaisten paikallisyhdistykseen.

Lähteet: YLE Satakunta / Mari Itkonen